Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 26. Péntek, Ervin
Koffein és a terhesség
Számos kérdés merül fel a koffein és a terhesség, kapcsán, amire más-más válaszok érkeznek.

Sok kismama nem mer sem kávét sem pedig más, koffein tartalmú ételt vagy italt magához venni, mert fél, hogy ezzel árthat a babájának. Ez persze gondot okozhat a kávé szerelmeseinek.

Azonban az orvosi szakvélemény szerint nem kell ellenállni a kávé, cola , vagy esetleg a csokoládé csábításának. Ám nem mindegy, milyen mennyiségben fogyasztja ezeket a kismama. Ugyanis a magasabb koffein bevitel növelheti a vetélés, illetve a kis születési testsúly kockázatát is. Mivel a koffein a méhlepényen keresztül bejut a baba szervezetébe is, de ott csak részben képes lebontani. A túlzott (napi nyolc csésze, vagy annál több) esetében pedig növeli a halva születések kockázatát.

Mennyi az ajánlott mennyiség?

A legtöbb szakértő egyetért, hogy napi egy-két csésze (2 csésze instant vagy egy csésze pörkölt), vagyis 200 milligramm még biztonságosnak mondható.

Azonban érdemes hozzátenni, hogy még nincsenek egyértelmű kutatások, a koffein káros hatását illetően, és még azt sem tudják, hogy mi az a felső határ, ami felett már egyértelmű a káros hatás. Ezek függhetnek egyéntől is, de mindenképp ajánlott betartani ezt a maximum 200 milligrammot.

A koffeinnek, mivel ajzószer hatása van, ezért megzavarhatja az éjszakai pihenést, fejfájást és gyomorégést is okozhat. Illetve enyhe , a központi idegrendszert stimuláló hatása is van. Ezen kívül pedig nem rendelkezik tápértékkel sem.  

Épp ezért mindenkép ajánlott lecsökkenteni a koffeinfogyasztást, és inkább váltani a koffeinmentes változatra. Így a kávé élvezete megmarad.

De fontos szem előtt tartani azt is, hogy szinte minden koffeinmentes kávé vagy tea is tartalmaz egy kevés koffeint, nem is beszélve a koffeintartalmú szénsavas üdítőitalokról, energiaitalokról. Ezen felül még a csokoládé is tartalmazza az anyagot, így ezt is bele kell kalkulálni, a napi bevitt mennyiségbe.

Érdemes még itt hozzátenni, hogy bizonyos gyógyszerek is tartalmaznak koffeint. Ilyen a láz-és fájdalomcsillapítók. Ezért és még számos ok miatt a terhesség végéig, de különösen a terhesség első harmadában fokozott odafigyeléssel lehet csak gyógyszert szedni.

Mindig kérdezze meg orvosát, bármilyen gyógyszert is szedne be, illetve szóljon gyógyszerészének is, hogy várandós, akkor is, ha recept nélküli gyógyszert szeretne vásárolni.

Ezen kívül végeztek néhány kutatást a várandósok koffeintartalmú italok fogyasztási szokásairól, ahol is kiderült, hogy elég gyakori , de mértékletes, ami átlag napi 150 mg koffein bevitelét jelenti. Úgy vélik, ez azért lehet, mert a kismamák ízérzékelése megváltozik, illetve rosszullét fogja el őket bizonyos ízektől, szagoktól.

Egy másik vizsgálat pedig azt kimutatta ki, hogy a napi 200 milligramm feletti koffein fogyasztó kismamáknál, kétszer többen észleltek vetélést, mint azoknál, akik egyáltalán nem fogyasztottak koffeintartalmú italt.

 


<< Vissza a hirekhez