Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Március 19. Kedd, József
A harmadik három hónap
Az utolsó három hónapban már tudhatjuk, hogy kisfiúnk vagy kislányunk fog születni, szemét már nyitja-csukja.

A harmadik három hónapban már szép hosszú szempillái vannak a magzatnak, aki szemét már nyitni és csukni is tudja. Bár a mama hasában nem sok mindent lát, de egyes kutatók szerint a babát körülvevő sötétség eloszlik, amikor hasát közvetlen erős fény éri.

A kisbaba hallása is egyre jobb lesz, már hallja a mély hangokat is, melyek jobban áthatolnak a vízen. Az ekkor játszott vagy énekelt dalok megfigyelések szerint a születése után is ismerősek lesznek neki, ezért érdemes olyan muzsikát hallgatni, amely megnyugtatja, lecsendesíti őket. A burkon keresztül a babák természetesen reagálnak egyéb külső zajokra is, például a mamájuk szívverésére és a mama szervezetének különböző hangjaira.


 

A harmadik három hónap végére a magzat súlya már a két-három kilót is elérheti, hossza pedig 46-48 centi körüli. További gyarapodás is várható de legnagyobb léptékben ilyenkor az agy fejlődik.

A 36. hét előtt született kisbabákat koraszülöttnek nevezzük: szövődménymentes koraszülés esetén, fejlődési rendellenesség és idegrendszeri károsodás nélkül azonban teljesen egészséges gyermekekre számíthatunk, habár bizonyos betegségek kialakulásának kockázata magasabb az esetükben.

 

(Forrás: Jocelyne Robert: A születés csodálatos története)


<< Vissza a hirekhez