Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 19. Péntek, Emma
Második három hónap: a magzat
A második három hónapban már kezünkben foghatjuk az első fotókat, melyen már emberi formájú kis lény magzatunk.

A második három hónap elején a méhben lévő magzatról még nem állapítható meg, hogy kisfiú vagy kislány fog-e születni. Azonban ha ebben a stádiumban kiveszünk egy kis mintát elemzésre abból a folyadékból, amelyben a magzat úszkál, megkapjuk a kromoszómatérképet, melből információkat kapunk a magzat egészségi állapotáról.

A magzatnak ekkor már minden szerve megvan, persze miniatűr formában. Megnő a súlya, kifejlődnek az izmai, az arca pedig lassan emberi arcra kezd hasonlítani. Elkezdődnek az első mozdulatok bukfencek vagy rúgások formájában, de ezek csupán reflex-szerű, akaratlan mozdulatok.


 

A magzatot finom pihe - amelyet lanugónak hívnak - és egy speciális fehér krém borítja, hogy minél jobban védve legyen. Mivel minden idejét vízben tölti, enélkül az ápolókrém nélkül olyan ráncos lenne, mint egy dió.

A második három hónap végén a magzat körülbelül 35 centiméteres, súlya pedig nagyjából fél kiló. Ekkor már szorosan össze tudja zárni az öklét. Ásít, mosolyog, grimaszokat vág és tornázik, amíg még teheti, valamint ebben az időszakban kezdi megkülönböztetni a hangokat.

A hatódik hónap végén a magzat, habár már nagyon sokat nőtt, nagyon nehezen tudna életben maradni a külvilágban. Ekkor még nem életképes a kisbaba, azonban nemsokára már az lesz!

 

(Forrás: Jocelyne Robert:  A születés csodálatos története)


<< Vissza a hirekhez