Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 26. Péntek, Ervin
Doktornőt vagy doktort válasszunk?
Évtizedekkel korábban még nem volt választási lehetőségünk, a szülész-nőgyógyász orvosok egyértelműen férfiak voltak, hiszen a szülésnél szükség volt az erejükre.

Akkoriban az orvosok ugyanis alkarral segítettek kinyomni a babát az anya méhéből, így egyértelmű kívánalom volt a fizikai erő jelenléte. Mára ez az eljárás már nem kívánatos, vitatott, és sokak szerint veszélyes módszer is. Manapság már egyre több a női szülész- nőgyógyász orvos, ezen kívül a szimpátia és a szakértelem mellett, egyre több kismama dönt az orvos neme alapján. 

 

A női orvosok mellett szól többek között a jobb beleérző képesség, és a saját szülésélmény is, emellett érthető módon van, aki azért választ női szülészorvost magának, mert könnyebben viseli, ha egy nő vizsgálja intim környezetben, illetve jobban meg tud nyílni előtte.

Szép számmal akad viszont olyan kismama is, aki nagyobb biztonságban érzi magát egy férfi orvos kezei alatt.

Természetesen ez is egyénfüggő, és fontos, hogy mik a kismama előzetes elképzelései a szülést illetően. Vajon feltételezi-e, hogy az orvosnő ugyanakkora szakértelemmel rendelkezik, mint a férfi orvos? Férfiközpontú társadalmunkban erre sem egyértelmű a válasz.

Viszont a leglényegesebb mindenki számára az, hogy a választott orvos, legyen férfi, vagy nő, részletes választ adjon minden felmerülő kérdésre a terhességgel kapcsolatban. Fontos, hogy megértő legyen, és figyelembe vegye a kismama elképzeléseit, kívánságait.

 

 

A kismama terheskönyve


<< Vissza a hirekhez