Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával

Várandóságod már a végéhez közeledik. A legtöbb kismama azért aggódik, hogy honnan fogja tudni, ha itt az idő. Elérkezett a pillanat hogy megkülönböztesd a valódi összehúzódásokat az álfájásoktól. Ha fájásokat érzel, nyugodtan menj be a kórházba, legfeljebb hazaküldenek, de mégis csak jobb biztosra menni. A közeledő szülés jelei lehetnek a következők: elfolyik a magzatvíz, távozik a nyákdugó (rózsaszín, vagy véres váladék), alhasi és deréktáji fájdalom, hasmenés.

Mi történik a babával

A gyermeked 39 hetes korában már teljesen kifejlett, azaz alkalmas a méhen kívüli életre. Sok esetben hallható az orvosoktól, hogy a köldökzsinór feltekeredett a magzat nyaka köré. Ettől azonban nem kell megijednünk, hiszen semmi gondot nem okozhat, ugyan úgy kapja a tápanyagot és az oxigént az anyukától. Akkor van okunk a pánikra, ha úgy elszorítja a baba valamelyik végtagját vagy nyakát, hogy nem kap az adott rész oxigénellátást. Gyakori panaszként szokott jelentkezni, az amikor a baba csuklik. Ez azért fordul elő, mert a baba megpróbál levegőt venni, és a magzatvíz befolyik a légcsövébe. Természetesen ez semmi gondot nem okoz a gyermekednek. A magzat átlagos hossza 49 cm, súlya 3200 gramm.

Jó tanácsaink

Ideje a babaszobát közel kész állapotba hozni, hogy a szülést megelőző napokon már ezzel ne kelljen foglakoznod. Készítsd elő a babaruhákat és a pelenkákat. A kismama ruháid nagy részét már elpakolhatod, hiszen hamarosan már nem lesz szükség rá. És ami a legfontosabb, ne tervezz hosszabb kiruccanást a hétvégére!


<< Vissza a főoldalra