Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával

A várandósság előtti 5 liter vér helyett mostanra már 6,5-7 liter vér kering a szervezetedben a pocaklakónak köszönhetően. A 30. hétre már akkorára nő a kismama hasa, hogy a köldök szinte teljesen ellaposodik, sőt, akár még ki is dudorodhat, de ez a szülés után vissza fog húzódni természetes állapotába. Ez az időszak többnyire eseménytelenül, jó hangulatban telik, néhány kellemetlen tünet azonban jelentkezhet, mint például a gyakori vizelési inger vagy az étkezések utáni gyomorégés. Kerüld a zsíros és fűszeres ételeket, és az étkezések után 30-40 percet pihenj, így csökkentheted a kellemetlen érzést!

Mi történik a babával

A magzat hossza már meghaladja a 40 centimétert, súlya pedig másfél kiló környékén mozog. A baba tüdeje már képes lenne a méhen kívül is a légzésre, de csak orvosi segítséggel. Az érzékszervei már teljesen fejlettek, a hangokat már nem csak érzékeli, hanem meg is tudja különböztetni egymástól. Már kifejlődtek a fogainak a kezdeményei, és már a fogása is olyan erős, hogy akár az ujjadat is képes lenne megragadni. A szopizást is gyakorolja már az ujjain, ezeket az ultrahang felvételeken akár nyomon is lehet követni.

Jó tanácsaink

A köldökzsinór hosszú hónapokon át a tápláló vezetéket jelenti magzatod számára. Ezen keresztül azonban nem csak a tápanyagok, hanem a károsító anyagok is eljutnak hozzá, ezért kiemelten fontos, hogy káros szenvedélyeiddel és szokásaiddal hagyj fel a terhesség ideje alatt, mert akár maradandó károsodást is jelentkeznek a baba számára!


<< Vissza a főoldalra