Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával

A 26. hétben járó kismama a második trimiszter végéhez közeledik, amikor kimondottan jól érzi magát a bőrében. Néhány zavaró tünetre azonban számítani kell ebben az időszakban is: ahogy a magzat egyre nő, olyan nyomást gyakorolhat az izmokra, szervekre és az idegekre, melyek fájdalmasak lehetnek a kismama számára. A méh csúcsa a köldök felett akár öt-hét centire is felhúzódhat.

Mi történik a babával

A 26. héttől kezdve a magzat már kezdi nyitogatni a szemeit, melynek következtében érzékeli a fény és a sötétség, illetve a nappal és az éjszaka váltakozását. Ekkor már tökéletesen látszódnak a körmök, a szempillák és a baba szemöldöke, de ezek a születéséig még tovább fognak növekedni. A fontos szervei mostanra már mind kifejlődtek, és ezen a héten kezdődik a hörgőcskék kifejlődése a baba tüdejében. A gyermek hossza már 35-36 centiméter körüli, súlya pedig elérheti az egy kilogrammot is.

Jó tanácsaink

Habár a kismamáknak kettő helyett kell enniük, de ez nem jelenti azt, hogy kétszer annyi élelmiszert kellene elfogyasztaniuk! A második trimiszterben az átlagos súlygyarapodás plusz 5 kiló körül mozog. Nemcsak a magzat, hanem saját érdekedben is fontos, hogy egészségesen táplálkozz ebben az időszakban, ezért fogyassz ásványi anyagokban, vitaminokban, rostokban gazdag ételeket!


<< Vissza a főoldalra