Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával

Bár a 22 hetes kismamák a várandósság egyik leggondtalanabb időszakát élik, mégis jelentkezhetnek olyan kellemetlen tünetek, melyek megnehezíthetik a mindennapjaikat. A hormonális változások miatt fokozott verejtékezés is előfordulhat, mely nemcsak fizikai aktivitás hatására, hanem akár spontán is jelentkezhet. A vérbőség azonban nemcsak izzadtságot okoz, hanem az erek tágulását is, emiatt a lábakon visszértágulások jelentkezhetnek, de akár még orrvérzés is kialakulhat. Továbbra se hagyjunk fel a lábak felpolcolásával, ez segíthet a duzzanat és a fájdalom enyhítésében.

Mi történik a babával

A magzat súlya akár már a fél kilót is elérheti, hossza pedig 28-30 centiméter körüli. A bőre színe már vöröses, így nem látszanak át a baba hajszálerei. Az agy indul fejlődésnek, a szívverése pedig olyan erős, hogy sztetoszkóppal is lehet hallani a mama hasán keresztül. A leánymagzatok petefészkében éretlen tüszők várakoznak, a kisfiúk heréi pedig mostanság szállnak le a zacskóba. Igen aktív korszakát éli a baba, rengeteget mozog, a hallása pedig már annyira éles, hogy a külvilág hangos zajai még álmából is felkeltik.

Jó tanácsaink

Népi hiedelmek szerint a 22. hét környékén már a kismama hasának formájából is megállapítható a születendő gyermek neme, ez azonban a tapasztalat szerint egyáltalán nem számít megbízható forrásnak. Ha zavar a rokonok és barátok jósolgatása, akkor finoman közöld velük, hogy te nem szeretnéd tudni előre a baba nemét, legalábbis addig, amíg az ultrahang nem mutat egyértelmű képet.


<< Vissza a főoldalra