Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával

A 21. hétre ismét rendeződött a hormonháztartás a kismamáknál, ezért elmúlhatnak a hangulatingadozások, és sokkal jobb közérzetnek örvendhetnek. Mostanra már minden bizonnyal szemmel látható a kerekedő pocakod, az átlagos súlygyarapodás ilyenkor 5 és 7 kiló közötti, de ha esetleg ennél kevesebb, akkor sincs semmi ok az aggodalomra. Mindenképp érdemes beszerezni kényelmes szabású kismamaruhákat, ne akarjuk a régi ruháinkat mindenáron magunkra erőltetni, hiszen a szorongás a magzatra sincs jó hatással.

Mi történik a babával

A baba rendszeresen időközönként hajtja álomra a fejét édesanyja hasában, de azt is élénken jelzi, ha éppen ébren tartózkodik, ugyanis heves mozdulatokat végez, ficánkol, rugdalózik. Arra is lehet számítani, hogy nagyjából azonos ritmusban fognak váltakozni az alvás és az ébrenlét szakaszai a születése után is, mint ahogy az anyaméhben. A gyermek már képes különbséget tenni a magzatvízbe bekerülő édes és keserű ízek között, melyekből nagy mennyiséget vesz magához, hogy később aztán kipisilhesse.

Jó tanácsaink

A 21. hét környékétől már sok kismama tapasztalja azt a kellemetlen tünetet, hogy a nap végére bokája bedagad és megduzzad. Ha elegendő mennyiségű vizet fogyasztasz, akkor ez valószínűleg enyhülni fog, azonban ha a folyadékbevitel nem bizonyosul elegendőnek, akkor érdemes magas káliumtartalmú ételeket fogyasztani, például banánt. Az is nagy segítség lehet, ha elalvás előtt legalább 20-30 percig párnákkal felpolcoljuk a lábunkat, ez ugyanis segít a vizesedés enyhítésében, valamint a visszerek kialakulásának visszaszorításában.


<< Vissza a főoldalra