Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával
Elérkeztél a terhesség félidejéhez! Ebben az időszakban sok kismama légszomjat vagy légzési nehézsége tapasztal, melynek hátterében az áll, hogy a megnövekedett gyermeked és méhed nyomja a tüdődet. Ez az állapot csak akkor múlik el, amikor a baba le nem száll, és feje bele nem illeszkedik a medencébe, tehát ezekre a kellemetlen tünetekre számítani kell a későbbiekben is. A 20. hét környékén már az első gyermeküket váró kismamák is szokták érezni a magzat mozdulatait, rúgásait, de ha ez még mindig nem következett be, akkor sem kell megijedni – az esetleges nagyobb súlyfelesleg, illetve a baba vehemenciája is nagyban közrejátszik ebben az érzésben.

Mi történik a babával

A várandósság felénél a magzat már elkezdi gyakorolni a légzőmozgásokat, pedig tüdeje még egyáltalán nem alkalmas a légzésre, az édesanyja hasán kívül még nem tudna életben maradni. Mostanra a baba szervei és testrészei teljesen kifejlődtek, innentől már csak a növekedésre és a hízásra kell koncentrálnia. Amennyiben kislányt hordasz a szíved alatt, akkor mostantól már elvileg minden adott, hogy egyszer nagymama váljon belőled: ekkortájt kezd ugyanis fejlődésnek indulni a gyermek méhe.

Jó tanácsaink

A 20. héttől a magzat fülei már tökéletesen működnek, és nem csak a belső, hanem a külső zajokat is képes hallani. Nagyon fontos, hogy pároddal együtt adjatok jelzéseket számára: dúdoljatok neki, beszéljetek hozzá, hiszen az ilyenkor megismert hangok és dallamok a szülés után is ismerősen fognak csengeni számára. A pocak simogatását azonban nem ajánlott túlzásba vinni, hiszen ezek ingert is okozhatnak a méh számára.


<< Vissza a főoldalra