Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamával

Bár a 19 hetes kismamák elvileg a legenergikusabb időszakban vannak, mégis tapasztalhatnak olyan kellemetlen tüneteket, mint a fáradékonyság, aluszékonyság, illetve a bőr elváltozásait, például a terhességi foltok megjelenését, illetve a száradását, viszketését. Ezek a tünetek a szülés után nyomtalanul eltűnnek, de a terhesség ideje alatt testápolókkal vagy olajokkal lehet felvenni a küzdelmet ezek ellen. A fáradékonyság hátterében azonban vashiány is állhat, hiszen a kismama testében megnövekedett véráramlás biztosításához több vasra van szükség, ezért érdemes minél több vörös húst vagy tonhalat fogyasztani.

Mi történik a babával

Tovább folytatódik a magzat növekedése, aki mostanra már akár 20-22 centiméter és 250 gramm is lehet. A bőre még mindig vékony és áttetsző, így látszanak a hajszálerek, testét azonban egy védő viaszréteg, úgynevezett magzatmáz borítja, mely megóvja bőrét a ráncosodástól. A magzatvizet, illetve a magzatmázból leváló darabkákat a baba lenyeli, ezekből képződik az első béltartalom, más néven magzatszurok. A 19. héten a születendő gyermek már REM-fázisú alvásra is képes, tehát innentől kezdve már álmodik az anyukája pocakjában.

Jó tanácsaink

Lassan elérkezel a várandósság feléhez, ezért érdemes lehet ellátogatni valamilyen szülésfelkészítő tanfolyamra, melyeken minden fontos információt megtudhatsz és segíthetnek a szülés miatti félelmeid enyhítésében. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a kismamák, akik részt vettek szülésfelkészítő tanfolyamokon, sokkal felkészültebben, emiatt sokkal nyugodtabban tudták végigcsinálni a szülést.


<< Vissza a főoldalra