Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Júnuis 14. Péntek, Vazul

Mi történik a mamánal

A 17. hétre már szinte minden kismamánál elmúlik a hányinger és a reggeli rosszullét, ehelyett pedig egyre inkább kívánósabbak lesznek. Ha hirtelen megnő az étvágy, annak hátterében valószínűleg valamilyen vitamin- vagy ásványi anyag hiánya áll, ezért fontos, hogy ne csak üres kalóriákkal telítsük el szervezetünket, hanem figyeljünk oda testünk jelzéseire, és a megfelelő tápanyagokkal pótoljuk azt. Az átlagos súlygyarapodás havonta 1-1, 5 kilogramm, ha ennél nagyobb tempóban jönnek fel a plusz kilók, akkor érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy változtatni kellene valamit az étrendünkön.

Mi történik a babával

A 17. héttől kezdve a baba legfontosabb feladata a hízás és a zsír elraktározása, mely a hőszigetelés és az anyagcsere szempontjából kiemelten fontos. Születéskor ugyanis a gyermek testének 2-6%-a zsír, ami azért fontos, hogy a méhen kívül is képes legyen megtartani testhőmérsékletét. A gyermek csontjai már egyre erősebbek, és a reflexszerű mozgásokat felváltják az akaratlagos, szándékos mozdulatok. Bizonyos külső ingerekre, például zajokra vagy koccanásokra már tudatosan, ijedtséggel reagál.

Jó tanácsaink

A megfelelő táplálkozás nem csak az esztétika miatt fontos, hanem segít megelőzni a terhességi cukorbetegséget is. Éppen ezért az édességek és péksütemények helyett fogyassz inkább minél több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, finom salátákat, ugyanis ezek rengeteg fontos tápanyagot tartalmaznak, egészségesek, és ezáltal közérzetedre is pozitív hatással vannak.


<< Vissza a főoldalra