Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Március 29. Péntek, Auguszta
Tudnivalók a szoptatásról
Az anyatejes táplálás a legegyszerűbb és legtermészetesebb módja a csecsemő gyarapodásának és jóllétének.
A gyermek születése után számára a legnagyobb biztonságot azt jelenti, ha édesanyja mellén pihenhet, étvágyát pedig semmi sem csökkenti jobban, mint az anyatej.
Sok kismama azonban aggódik a kérdéssel kapcsolatban: mi történik, ha nem lesz elegendő tejem? Milyen időközönként kell szoptatnom a babámat? Kell-e lefejnem tejet minden szoptatás után?
A legfontosabb kérdés a mennyiségre vonatkozik, de ezzel kapcsolatban megnyugtató tények állnak rendelkezésünkre. Az anyatej ugyanis a kereslet-kínálat törvénye szerint termelődik, tehát minél gyakrabban tápláljuk kicsinyünket, annál jobban fog fejlődni szervezetünkben a tápanyag. Ebből következik tehát, hogy nem érdemes nagy szüneteket tartani két szoptatás között, abban bízva, hogy több idő áll a rendelkezésünkre az elfogyasztott anyatej pótlására: minél ritkábban kap ugyanis a baba, a női szervezet úgy kezdi csökkenteni a termelését, hiszen úgy érzékeli, hogy már nincs szükség anyatejre olyan nagy mennyiségben.
 

 
Arra, hogy mennyi időnek kell eltelnie két szoptatás között, egyszerű a válasz: amennyit a baba hagy. Sok helyen olvasható, hogy háromóránként ajánlott mellünkre helyezni csecsemőnket, azonban ezt nem lehet így előre meghatározni. A szoptatást a gyermek igénye szerint kell végezni, tehát amikor megéhezik, akkor magunkhoz venni őt, ha pedig pihenni szeretne, akkor nem erőltetni a táplálását.
 A kézi fejés módszerére akkor lehet szükség, ha az anyuka előre látja, hogy lesznek olyan időszakok, amikor kénytelen lesz valaki más megetetni a babát a számára félretett anyatejből. Emellett az első hetekben az anyuka egy kis fejéssel lágyabbá is teheti a mellét, így a baba is jobban rá tud kapni a szoptatásra. Azonban amennyire csak lehetséges, ne az előre lefejt, cumisüvegben tárolt anyatejjel tápláljuk gyermekünket, hanem töltsön minél több időt a mellkasunkon. Ha szoptatás nem is lesz minden esetben, a közös alvás, pihenés is nagy élményt nyújt mindkettőtök számára.
 Ha időközben bármilyen probléma merülne fel a szoptatással kapcsolatban, akkor forduljatok minél előbb nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadáshoz, aki személyesen nyújtanak segítséget a fontos kérdésekben, az otthon nyugalmában.
 

<< Vissza a hirekhez