Az újszülött fürdetése
A pici fürdetésekor számos dologra szükséges odafigyelnünk. Ha eléggé körültekintőek vagyunk, gyermekünk imádni fogja minden pillanatát.

Hogyan kell babát fürdetni?

Mossuk meg és töröljük szárazra minden nap a gyermek karját, nyakát, arcát, hónalját és a pelenkával borított területüket. Fürdetés előtt, mindig készítsük oda a fürdetéshez használt tárgyakat. A fürdővíz kellemes meleg legyen, de ügyeljünk rá hogy ne túl meleg, ennek ellenőrzésére használjunk hőmérőt, vagy annak hiányában a könyökünkkel is ellenőrizhetjük. Először mindig a gyermek arcát mossuk meg, majd töröljük szárazra, ezután a nyak és a kar körüli területek fürdetése következik. Figyeljünk a bőrredők tisztán tartására is. Különös figyelmet fordítsunk a pelenka alatti részre, főleg az ágyéki bőrredőkre. Az újszülöttet fordítsuk hasra  majd a popsitörlőkendővel letöröljük, majd utána kezeljük nyugtató hatású babakrémmel.


A korai fürdetés csak lemosásból áll. Ügyeljünk a szoba hőmérséklete ne legyen alacsonyabb 23 foknál és ne legyen huzat! A fürdetés közben a csecsemő biztonsága a legfontosabb szempont. Figyeljünk a víz hőmérsékletére, ne legyen a közelben fűtőtest, forró csap, illetve semmi olyan tárgy, ami veszélyeztetheti a baba épségét. A víz hőfoka nem lehet 36-37 foknál melegebb, mélysége pedig 10 cm-nél nagyobb. A csecsemőt semmi esetre sem hagyhatjuk magára a fürdetés ideje alatt, éppen ezért minden kelléket még a fürdetés előtt készítsünk elő!

A szülők többsége eleinte fél a fürdetéstől, ugyanis nem tudják hogyan fogják meg gyermeküket biztonságosan. Erre már a kórházban és a felkészítő órákon is segítséget kaphatnak.  A fürdetésre minden esetben babáknak kifejlesztett fürdetőszereket használjunk. Az alábbi szabályokat minden esetben be kell tartani!


•    Ellenőrizzük a víz hőfokát!
•    Az egyik kezünket a csecsemő hátára helyezve a könyökhajlatunkba fektetjük az újszülöttet, közben megfogjuk a baba alkarját, és a másik szabad kezünkkel megtámasztjuk a csecsemő feneként és lábát, majd belehelyezzük a fürdővízbe.
•    Amíg biztonságosan tartjuk az újszülöttet, szabad kezünkkel óvatosan lemossuk. Majd öblítés után töröljük szárazra gyermekünket.

A fürdetés remek lehetőséget biztosít számunkra, hogy alaposan átvizsgáljuk a kicsi testét, minden elváltozást azonnal észlelhetünk. Abban az esetben, ha bármilyen típusú fájdalmas, vörös területet észlelünk, kenjük be babakrémmel.  Az újszülött  hozzászokik a napi fürdetéshez, ilyenkor már nem a fürdetés ellen, hanem annak befejezése ellen tiltakozik.


<< Vissza a hirekhez