Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 23. Kedd, Béla
Orvosi vizsgálatok a terhesség alatt
Mikor kell először felkeresnem a nőgyógyászomat? Milyen vizsgálatokat végez a háziorvos? Mikor lesz az első vérvétel?

A terhesség ideje alatt a szükséges orvosi vizsgálatok egyénenként eltérőek lehetnek: számos befolyásoló tényező közrejátszik, például a kismama egészségi állapota, fennálló betegségek, előző terhességek tapasztalatai, a lehetséges szövődmények, és ehhez hasonló szempontok.

Vannak azonban olyan vizsgálatok, melyek megkerülhetetlenek minden várandós nő számára. Első, és egyik legfontosabb ezek közül a nőgyógyászati vizsgálat, melyet a szülész-nőgyógyászati szakmai kollégium ajánlása szerint érdemes a terhesség első trimeszterében már elvégezni. Ekkor az orvos megállapítja a terhesség tényét, illetve méhnyakrákszűrést és hüvelytisztasági vizsgálatot is végez, hogy kimutatható legyen, nincs-e valamilyen fertőzése a kismamának.

A legtöbb leendő anyuka vágyik arra, hogy ultrahangvizsgálat segítségével minél hamarabb megláthassa a magzatról készült első felvételeket. Erre azonban az ötödik hét előtt nem érdemes sort keríteni, hiszen ezt megelőzően még semmi sem látszana a képernyőn. A betöltött ötödik hetet követően már látható a petezsák, a hatodik-hetedik héttől kezdve pedig már a szívműködés első jelei is nyomon követhetőek. A 10-13. hét közötti időszakban további hüvelyi ultrahangvizsgálatok elvégzésére van szükség, ilyenkor ugyanis az orvos a nagyobb genetikai rendellenességeket már ellenőrizni tudja, mint például a koponya, a szív vagy a végtagok meglétét.

Az ultrahangvizsgálatok mellett másik fontos orvosi szűrővizsgálat a vércsoport-meghatározás, melynek eredménye meghatározza, hogy hány további anyagszint-ellenőrző vizsgálatra lesz szükség. Ez nagyon fontos, hiszen a párok tizenhárom százalékánál fordul elő átlagban Rh-vércsoport-összeférhetetlenség, melynek nem megfelelő kezelése a magzat súlyos károsodását, sőt elhalását is okozhatja.

A szakorvosi rendelőkben vagy magánrendelésen elvégzett nőgyógyászati vizsgálatok mellett ajánlott a gyakori, heti rendszerességű háziorvosi vizsgálat, ahol a doktor feladata a kismamát a további vizsgálatokra, például belgyógyászati és fogászati kivizsgálásra iránytani. Emellett szükséges rendszeresen felkeresni a védőnőt is, aki a kisebb, ám nagyon fontos szűrővizsgálatokat végzi, mint például a vércukor-és vérnyomásmérés, testsúlymérés, a mellek és a has külső vizsgálata.


<< Vissza a hirekhez