Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 25. Csütörtök, Márk

Mi történik a mamával

Habár a baba születésének időpontja még odébb van, a kismama már tapasztalhatja néhány csepp anyatej megjelenését mellein. Ez teljesen normális, de egy-két cseppnél nagyobb mennyiségű előtej jelentkezik, akkor érdemes melltartóbetétet hordani. Mivel a méhed már a mellkasodat is nyomja, enyhe légszomjat tapasztalhatsz ezekben a hetekben. A harmadik trimeszterben már fontos, hogy a kismama fel tudja ismerni a vajúdás előjeleit. Kutatások azt mutatták ki, hogy a nyári hónapokban gyakrabban jelentkeznek a korai fájások, mint télen, ennek hátterében pedig a folyadékhiány, vagyis dehidratáció állhat.

Mi történik a babával

A 27 magzat bőre alatt már megkezdődött a zsírréteg felhalmozódása, azonban még mindig ráncos a felszíni bőrréteg, mely ráncok csak a születés után néhány héttel fognak végleg eltűnni. A hallórendszere mostanra már teljesen kifejlődött, ezért intenzíven reagál a külvilág zajaira is. A retina rétegei ezen a héten nyerik el végleges formájukat, melyek felfogják a fényt, és továbbítják az információt az agy látóközpontjába feldolgozásra. A magzat hossza elérheti a 37-38 centimétert is, súlya pedig már meghaladja az egy kilógrammot.

Jó tanácsaink

Testednek naponta 300-350 plusz kalóriára van szüksége, úgyhogy ebben az időszakban ne a súlygyarapodás miatt aggódj. Fogyókúrába semmiképp se kezdj a terhesség harmadik trimeszterében: ha egészségesen táplálkozol, akkor a súlytöbblet nem lesz végleges vagy túlzott mértékű. Ha azonban úgy gondolod, hogy túl kevés, vagy túl sok kilót szedtél magadra, akkor kérd ki orvosod véleményét!


<< Vissza a főoldalra