Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Mi történik a mamával

A 18. héttől kezdve már egyre inkább megnő a kismama pocakja, mely szervezetére nagy hatással van. Nagy terhet ró a gerincoszlopra, valamint egyre gyakrabban jelentkezhet szédülés, alvászavar vagy feledékenység is. Ezek teljesen megszokottak, azonban ha naponta több alkalommal is jelentkeznek, vagy esetleg olyan erőteljesek ezek a szédülések, hogy ájulást okoznak, akkor érdemes elbeszélgetni ezekről a tünetekről a kezelőorvosunkkal, nehogy később valamilyen komoly problémához vezessenek ezek a rosszullétek.

Mi történik a babával

A magzat rohamos tempóban fejlődik ebben az időszakban: hossza akár a 15-20 centiméter is lehet, és a súlyát is megduplázta az elmúlt hetekhez képest, mely mostanra akár a 200 grammot is elérheti. Csontozata egyre keményebbé válik, az ujjain megjelennek a párnácskák, amikor pedig ébren van, akkor nagyon aktív és mozgékony: folyamatosan rúg, forgolódik, bokszol és grimaszol. Ha a születendő gyermek kisfiú lesz, akkor ezen a héten kezdenek el kifejlődni prosztatái. A súlygyarapodás ellenére a magzat még mindig vékony, bőre áttetsző és rózsaszín, és a fülei ekkor még nem kerültek tökéletesen a helyükre.

Jó tanácsaink

Ha a megnövekedett pocak miatt nehéz olyan pozíciót találni, melyben kényelmesen tudod álomra hajtani a fejed, akkor érdemes körbepárnázni magadat. Ajánlott minél keményebb párnák, vagy akár szoptatós párna használata, ezekkel ugyanis könnyebben megtalálható az alváshoz is kényelmes testhelyzet. Sokat segíthet az is, ha lefekvés előtt elvégzel néhány egyszerűbb gyakorlatot, például csípőkörzést vagy hajlítást, ezek a mozdulatok is segítenek az izmok ellazításában.


<< Vissza a főoldalra