Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Március 29. Péntek, Auguszta

Mi történik a mamával

A 13. hét környékén már enyhülnek a kismama rosszullétei, a hányinger megszűnésével pedig egyre nagyobb étvágya lehet a leendő anyukának. Ebben az időszakban nagyon aktívnak, energikusnak, tevékenynek érezhetjük magunkat, de azért a pihenésre is hagyjunk kellő időt. Sokan úgy tartják, hogy ez a terhesség legkellemesebb és legkönnyebb időszaka, ugyanis a reggeli rosszullétek már elmúltak, azonban még nem akkora a pocak, hogy útban legyen és nehézséget okozzon. Jelentős súlygyarapodás ekkor még nem tapasztalható, maximum 1-3 kg plusszal gyarapodik ilyenkor a legtöbb kismama.

Mi történik a babával

A 13. héten már egyértelműen felismerhetőek a magzat külső nemi szervei, így az ultrahangvizsgálatok alkalmával ilyenkor már megállapítható a születendő gyermek neme, bár a felvételek torzulása miatt az eredmény ekkor még nem száz százalékos. A baba hossza 6-8 centi közötti, súlya pedig 13-20 gramm körül mozog. A belek visszahúzódnak a baba pocakjába, a máj és a hasnyálmirigy megkezdi működését, valamint kifejlődnek a pici ínye alatt a tejfogai is, melyek már készen állnak rá, hogy a születés után előbukkanjanak.

Jó tanácsaink

Habár mostanra ténylegesen véget ért az embrió-korszak, és kettőtök helyett kell enned, de ez nem azt jelenti, hogy a mennyiséget a duplájára kell növelni! A magzathoz eljutnak azok a tápanyagok, melyeket a szervezetedbe viszel, úgyhogy lehetőleg kerüljük a felesleges cukrok és édességek fogyasztását. Ezek helyett együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint könnyű húsokat, például csirkemellet, hiszen jobban eltelítenek, és egészségesebbek is!


<< Vissza a főoldalra