Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 20. Szombat, Tivadar

Mi történik a mamával

Érezhetjük a magzatmozgásokat, a baba egyre aktívabbá kezd válni, melyeket úgy érzékelhetünk, mintha buburékok szállnának fel a hasunkból. A belső átrendeződés tovább folytatódik. A pici már válaszol az érintésre, előfordul, hogy testrészei a méh falához nyomódnak. Elérhetjük, hogy befolyásoljuk a baba mozgását, följebb, vagy lejjebb "csalogatjuk" mozgásra késztetjük, vagy lecsendesítjük. Ezek az első interakciók gyermekünkkel.

Mi történik a babával

A pici súlya nagyjából másfél gramm, hossza kb. 2-3 cm. Gerincoszlopa apró gyöngysorhoz hasonlít, és felismerhető a babaformájú lény. Az orvosi vizsgálatok során ilyenkor a nagyobb genetikai rendellenességek kizárására kell ügyelni. Ellenőrzik a koponya, a szív, a végtagok meglétét, és a tarkóredő vastagságát. A baba elkezdi gyakorolni az érzékelést, megérinti a méhfalat, a köldökzsinórt, ritkán szopja az ujját.

Jó tanácsaink

Sok kismama aggódik amiatt, hogy a szexuális élet árthat gyermekének. Ilyenkor felmerül a párokban az aggódás, a félelem, ugyanakkor párhuzamosan a horomonok hatására az anyukában tombolhat a szexuális vágy. A terhesség alatti szex nem tiltott, fontos azonban a fertőzésveszély elkerülése miatt, a fokozott higénia. Jogosak a megszorítások, ha alhasi görcseink vannak, magzatvízsivárgás lép fel, illetve, ha kinyílt a méhszáj. Ellenőrizzük le, hogy fenn áll-e a lehetősége ilyen veszélyeknek, vizsgáltassuk ki magunkat mielőtt folytatnánk a szexuális életet.


<< Vissza a főoldalra