Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Mi történik a mamával

Ekkortájt kerül sor az első ultrahangvizsgálatra, amely megállapítja a terhesség tényét, és kizárja, hogy a baba méhen kívül fejlődne. A szülők ekkor láthatják először a picit, ami felejthetetlen és csodálatos érzés. Feledteti a vizsgálat közben felmerülő kellemetlenségeket. Az első jellegzetes testi tünet a gyakori vizelési inger, amit nem a baba mérete okoz, hanem az alhasi vérbőség. Lefekvés előtt pár órával már ne vegyünk magunkhoz folyadékot, így elkerülhetjük, hogy éjszaka többször ki kelljen mennünk.

Mi történik a babával

Megkezdődik a lábfej, és a lábujjak kialakulása. Arcán kialakulnak azok a bemélyedések, melyek majd szemekké, szájjá, orrá formálódnak. Agytevékenysége már mérhető. Az ultrahangképen kicsit sötét folt rajzolódik ki a méhnek azon a részén, ahol az emberió elhelyezkedik. Szívfrekvenciája folyamatosan növekszik, majd a terhesség végére lassul. Mérete nagyjából 5 miliméter.

Jó tanácsaink

Célszerű az első harmadban sort keríteni a vizsgálatokra, hogy időben kideüljön van-e valamilyen hüvelyi fertőzésed, és a méhnyakrákszűrést is rendkívül fontos elvégezni. Nőgyógyászodnak érdemes minden olyan tényezőt megemlítened, melyek befolyásolhatják a terhességed. Az első laborvizsgálatot is szükséges elvégeztetni, melynek során vérképet készítenek, vércsoport-meghatározást, és vércukorértéket mérnek.


<< Vissza a főoldalra