Szex várandósan
Szinte nincs olyan pár, akiben ne merülne fel kétely a terhesség alatti szexet illetően. Azonban nincs ok az aggodalomra!

 Árt-e a babának?

Sok pár fél attól, hogy a szeretkezés esetleg fájdalmat okozhat a magzatnak, de ha tüzetesen megvizsgáljuk a baba helyzetét, belátjuk, hogy lehetetlen kárt tenni benne szeretkezés közben.
A magzatot védi a magzatvízzel telt magzatburok, a hüvely felső izomzata, valamint a nyákdugó.

Mikor jogosak a megszorítások?


• Alhasi görcsök, folyás, vérzés esetén
• magzatvízszivárgás során
• ha kinyílt a méhszáj
• ha a méhlepény a méhszájon vagy annak közelében tapad meg

Mi lesz most az ágyban?


Terhesség során a nemi vágy egyénenként különböző módon változhat meg. Vannak olyan nők, akiknek szexuális étvágya hatalmasra nő, mások viszont igyekszik elkerülni a nemi érintkezést a várandósság ideje alatt. A terhesség alatt fellépő hányinger, kimerültség, rossz közérzet, vagy az esetlegesen korábban átélt vetéléstől való félelem is közrejátszhatnak ebben. Fontos, hogy a szülők erre közösen találjanak egy mindkét félnek kedvező megoldást.

Az ösztrogén szint emelkedése és a hormonháztartás átrendeződése miatt azok az állapotos nők is átélhetik a többszörös orgazmust, akik addig még soha.
Azok a pozitúrák, amik eddig beváltak, nem feltétlenül fognak a legkedveltebb testhelyzetek közé tartozni. A szexuális életet új technikák és pozíciók bevezetésével lehet harmonikussá és élvezetessé tenni.

A negyedik hónaptól a kismamának kellemetlen lehet a háton fekvés a méhre nehezedő súly miatt. Célszerű olyan pozitúrákat választani, amelynél a hasra semmiféle nyomás nem nehezedik. Erre a legalkalmasabb, ha a nő van felül vagy oldalfekvő testhelyzetben. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen, és felpezsdítheti a kísérletező párok nemi életét.

Mit tehet a kismama, hogy kívánatos legyen?

A várandós nők gyakran nem tartják elég kívánatosnak magukat megváltozott alakjuk miatt, ez azonban rányomhatja bélyegét a gyermeket váró párok kapcsolatára.
Sokan viszont nőiességük beteljesedéseként élik meg a várandósságot, büszkék egyre formásabb testükre, és ez szexuális kisugárzásukra is erőteljesen kihat.

Hajrá kismamák, csak semmi szégyenkezés, bátran járjanak párjuk és önmaguk kedvében.

A leendő apák gyakran még vonzóbbnak látják párjukat, mint azelőtt. A legtöbben jóval figyelmesebbek, gondoskodóbbak. Az egyre növekvő pocak kívánatos számukra, amitől még szenvedélyesebbek lehetnek.

Mi lesz a szülés után?

A baba megszületése után kb. három hónapon belül visszatér a nemi vágy. Megfigyelésekkel bizonyítható, hogy azoknál a nőknél, akik szoptatják gyermeküket hamarabb kel újra életre a szexuális vágy.

A szülés utáni három héten belül megszűnik a méh váladékozása, és az esetleges gátmetszés során szerzett seb is begyógyul olyan mértékben, hogy a gyöngéd szeretkezés ne legyen akadály.


<< Vissza a hirekhez