Ikreket várunk
Az orvostudomány mindig is kiemelt figyelmet fordított arra, ha egy kismama ikreknek ad életet, hiszen a terhesség náluk több kockázatot hordoz magában.

Az utóbbi időben növekedtek az ikerterhességek, ennek  fő oka, hogy a legtöbb nő harminc felett vállal gyermeket és ettől a kortól megháromszorozódik az ikerterhesség valószínűsége. A lombikbébiprogram vagy inszemináció után  szintén gyakoribb az ikerterhesség, mert a biztosabb eredmény érdekében egynél több petesejtet termékenyítenek meg és helyeznek fel a méhüregbe. Magyarországon kb. minden századik szülésre jut egy ikerszülés. Az egészségügy fejlődésével egyre több egészséges iker látja meg a napvilágot. Manapság szinte lehetetlen helyzetnek tűnik, hogy a szülés pillanatában derüljön ki az ikerterhesség ténye.  Az ultrahangvizsgálat rutinszerű alkalmazása óta az ikerterhességek időben észlelhetőek, ilyenkor különösen nagy figyelmet kell fektetni a  terhesgondozásra. A többszöri áldásra több jel is utalhat.  Azok számára akik nem az első gyermeküket várják, feltűnhet, hogy a kezdeti stádiumban lévő tünetek erősebbek, mint a korábbi terhességnél tapasztaltak. Ez azonban még nem jelent azt 100%-ra hogy ikreket várunk. Pontosan csak az ultrahang vizsgálat mondhat.

Ha ikrekről beszélünk mindenki azokat az embereket idézi fel, akik teljesen hasonlítanak egymásra, “mint két tojás.” Azonban az ikreknek több „fajtája” is lehet. Vannak az egypetéjű ikrek, ők azonos neműek, és a vércsoportjuk, testfelépítésük, adottságaik is megegyeznek. A kétpetéjű ikrek csak úgy hasonlítanak egymásra, mint a testvérek. Ők lehetnek azonos és különneműek is.

Nem lényegtelen, hány magzatburok és méhlepény keletkezik, illetve fontos a beágyazódás ideje is. A sejtek ketté válása időpontjától függ, hogy az ikrek magzatburka és méhlepénye közös vagy szeparált lesz. Az hogy az ikrek külön-külön magzatburokkal és saját méhlepénnyel rendelkeznek, az ikerterhességek kb. 40%-ában fordul elő.Létezik egy olyan lehetőség is, amikor a magzatburok és a méhlepény is közös, ebben az esetben fordulhat elő sajnos rendellenes formák képződése.

Az ikerterhesség legsúlyosabb szövődménye az “összenövés”, hétköznapi néven sziámi ikrek. A sejtek minél később válnak szét, annál torzabb formák alakulhatnak ki, azonban valójában nem összenövésről van szó, hanem az ikerek nem megfelelő szétválása következtében kialakuló állapotról.A sziámi ikrek több féle módon nőhetnek össze bárhol a testen. Abban az esetben ha minden létfontosságú szervből kettő van, lehetőség van a szétválasztó operációra, viszont ha közös szervek alakulnak ki, mint pl.: szív, agy, máj, akkor sajnos életük végéig együtt kell élniük egymással.

Azokban a családokban, ahol fordult már elő ikerterhesség, ott hajlamosabb a többes áldás kialakulása.  A 30. év feletti nők esetében és a már nem első gyermeküket váró nőknél szintén gyakoribb az ikerterhesség előfordulása.

A statisztika szerint az ikerterhességek 40%-a koraszüléssel végződik. A szülés, egyéb komplikációk hiányában hüvelyi úton is megtörténhet. A második magzat, hosszabb időt tölt a oxigénszegény környezetben, ezért az ő állapota rendszerint rosszabb. A gyakori sikertelen összehúzódási kísérletek miatt, a méh elfárad és kialakulhat méhvérzés is. Éppen ezért az ikerterhességek nagy része császármetszéssel fejeződik be.

 

 


<< Vissza a hirekhez