Szülés utáni depresszió
A gyermekágyi bánatosság, vagy más néven baby blue, a nők több, mint felét érinti.

Ez a kedélyállapot változás néhány hét alatt elmúlik, azonban a nők kb. 15%-nál depresszióvá fokozódhat. Sokan már a melankólikus állapotot is depressziónak tartják, ám tévesen hiszik azt. A kismamáknak szükségük van egy kis időre, amíg a hormonháztartásuk vissza nem áll a szülés előtti állapotba. A családtagok és barátok könnyen segíthetnek nekik, hogy ez az időszak hamar elmúljon, és ne váljon súlyossá a helyzet. A nők számára furcsa érzés, hogy aki kilenc hónapig az ő testükben lakott, most már a kint van. Sok kismamában megfogalmazódik ilyenkor az a kérdés: „Valóban készen állok én erre?”

Postnatal depression, woman despondent. BG8KG1

A szülés utáni depresszió gyanús jelei lehetnek: kényszerképzetek; állandó kimerültség; pánikrohamon jelentkezése; rendszeres éjszakai felriadás; a mellőzöttség alaptalan érzése; személyes higiénia elhanyagolása; szorongás; levertség és gyakori sírás.

A diagnózis felállításához, azonban orvosi segítség kell. Ha valami gyanúsat észlelünk a környezetünkben lévő kismamán, akkor figyeljünk jobban rá és segítsük rávenni, hogy kérjen szakembertől segítséget, amennyiben úgy érezzük, hogy súlyos a helyzet.


<< Vissza a hirekhez