Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 20. Szombat, Tivadar
Miért indítják be a frontok a szülést?
A mai napig sem tudják biztosan, de a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a frontok hatással vannak a szülésre

Nem lehet tudni pontosan, mi az oka annak, hogy a frontok beindíthatják a szülést, de ez valóban így van – ez a tapasztalat a Semmelweis Egyetem mindkét szülészeti klinikáján. Dr. Rigó János elmondta, régóta ismert, hogy a különböző frontok jelentkezése során emelkedik a szülésszám.

A feltétételezések szerint a légnyomás csökkenése összefügghet a burokrepedéssel, de ez csak feltételezés – fogalmazott a I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. A klinikán az időjárás változásaival összefüggésben nem éreztek változásokat az elmúlt hetekben. Egész júniusban magasabb volt a születésszám, mint a korábbi hónapokban. Várhatóan ez igaz lesz erre a hónapra is.

Azt tanácsolta a kismamáknak, hogy azonnal menjenek be a kórházba, ha azt gyanítják, hogy megindult a szülés, és az orvos majd megmondja, pontosan mi a helyzet. Dr. Bánhidy Ferenc, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettesének tapasztalatai szerint az időjárás-változás gyakran azoknál a nőknél is beindítja a szülést, akik egyébként nem érzékenyek a frontokra. Véleménye szerint a melegfront hatására gyakrabban kezdődik meg a szülés vagy a koraszülés, mint hidegfrontnál, de mindegyik időjárási front komoly fronthatással van a kismamákra.

Ha valaki tudja magáról, hogy frontérzékeny, akkor az ágynyugalom, a pihenés segíthet – hangsúlyozta.

Forrás: Semmelwis


<< Vissza a hirekhez