Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Március 19. Kedd, József
Csúcstechnológiás ultrahangkészüléket helyeztek üzembe a SOTE-n
A legmodernebb technológia érkezett

Merkely Béla, az egyetem rektora kiemelte, az új berendezés nagyban fogja segíteni a mindennapi oktató, kutató és gyógyító munkát. Mint mondta, az egyetem ambiciózus tervei között szerepel, hogy 2030-ra bekerüljön a világ száz legjobb egyeteme közé, és ehhez megfelelő infrastruktúrára, eszközökre és kiváló szakemberekre van szükség.

Ács Nándor, a klinika igazgatója arról beszélt, hogy SE szülészeti és nőgyógyászati klinikája a régió legnagyobb ilyen intézménye, és büszkék arra, hogy a gyártó cég az egyetemre helyezte ki a berendezést. A gép világújdonságnak számít, az eddigi öt ilyen készülékből egy a Semmelweis Egyetemen kapott helyet, és a várandósgondozásban, a korai magzati diagnosztikában, illetve a nőgyógyászati onkológiai kórképek esetében ad az eddigieknél gyorsabb és pontosabb diagnózist.

Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, hogy tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat - tette hozzá. A most átadott ultrahangkészülék az eddig használt, szintén csúcsdiagnosztikai kategóriába tartozó UH-hoz képest memóriáját tekintve háromszor, míg jelfeldolgozó rendszerét nézve 10-11-szer gyorsabb, ennek köszönhetően olyan részletgazdag képet biztosít, hogy a legapróbb eltéréseket is észre tudják venni az orvosok.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján évente 12 ezer ultrahangvizsgálatot végeznek, átlagosan több mint 4000 várandós és 250 endometriózistól szenvedő páciens fordul meg. A 60 millió forintba kerülő berendezést a Samsung gyártja, a készüléket tartós kihelyezés formájában, ingyenesen biztosítja az egyetemnek a gyártó cég hivatalos magyar képviselete.

Kép: Sote


<< Vissza a hirekhez