Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 19. Péntek, Emma
GYÓGYSZERES FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS
Szülés előtt mindenképp érdemes tisztában lenni ezen fájdalomcsillapítási lehetőségekről.

A szülés egy természetes folyamat, ami azonban nagyon igénybe veszi, mint az anya, mint pedig a születendő gyermek szervezetét. A fájdalmat, amit vajódáskor érez a kismama, az egyre erősödő méhösszehúzódások, és a méhnyak tágulása együttesen okozza. Ilyenkor a méh izmai megfeszülnek, és a méhszáj is kitágul. A kitolási szakaszban a hüvely tágulása, a medencefenék és a gát területeinek feszülése okozza a fájdalmas érzést.

Bár ez a fájdalom csodálatos is lehet, mivel egy csoda készül megszületni, mégis érdemes tisztában lenni a különböző fájdalomcsillapítási lehetőségekről.

Vannak alternatív módszerek, mint például a jó légzéstechnika,szülés alatti masszázs, aromaterápia alkalmazása,akupresszúra vagy a TENS (elektrostimulációs) készülék használata.

Azonban számos gyógyszeres megoldás is létezik.

Ilyen például a kéjgáz, amit nevetőgáznak is hívnak. Az eljárás során egy speciális önbelélegző készüléken keresztül egy 50-50 százalékos nitrogénoxidul-oxigén keveréket lélegez be a kismama a méhösszehúzódások alatt. Ennek hatására bódult állapotba kerül a vajódó. A módszer előnye, hogy könnyen a szülő nő által adagolható és nem halmozódik fel a szervezetben. Hatása gyors, biztonságos de átjut a méhlepényen így a babára is hatással lehet. Hátránya: nem biztosít teljes fájdalommentességet, illetve szédülést, hányingert okozhat.

Másik fájdalomcsillapítási módszer az injekciós kezelés. Ebben az esetben egy kábító fájdalomcsillapítót fecskendeznek be, illetve adagolják intravénásan (pl.Contramal,Nubain stb.)Hatása 3-4 órán keresztül tart. A fájdalom enyhülése hamar jön tőle, és a méhszáj tágulását is meggyorsítja.

Hátránya, hogy ez is átjut a méhlepényen és bekerül az újszülött szervezetébe is, mely alkalmazkodási és légzési gondokat okozhat. Ezért használatukkor szükséges a nagy körültekintés.

 

A legelterjedtebb megoldás mégis a periduális érzéstelenítők

  • epidurális (EDA)
  • spinális

  Epidurális érzéstelenítés

Ez az egyik legelterjedtebb fájdalomcsillapítási technika. Ilyenkor egy tűt két csigolya között bevezetik  ülő vagy oldalfekvő helyzetben. Ezután a tűn keresztül egy finom csövet juttatnak a gerincet borító zsák fölé, majd a tűt kihúzzák. Az érzéstelenítőt ezután a katéteren keresztül szükség szerint adagolják. Legtöbbször fiziológiás sóoldatot is juttatnak be infúzió formájában.

 

Nagyon hatékony, szinte teljes fájdalommentességet biztosít, ezért stresszmentessé teheti a szülést (legalábbis a fájdalmat illetően), és javítja a méhösszehúzódások hatékonyságát. Hátránya, hogy az időnként lelassítja a tágulás , ezért nagyobb az esélye annak, hogy infúzióban adagolt oxitocin segítségével erősítsék a fájásokat, illetve vérnyomásesést és a folyadéktöbblet miatt ödémásodást is okozhat.

.Az epidurális érzéstelenítés koraszülés, toxémia és egyes szemészeti betegségek esetén jó hatású lehet.

Az EDA hatással lehet asz első szoptatásra is: a többlet folyadékmennyiségtől megduzzadt mellre nehezebb rátenni az újszülött babát.

 

Ez a fajta legtöbbször ágyhoz kötöttséggel jár, de ma már létezik az  úgynevezett "sétáló EDA" is, ami mellett a kismama mozogni is képes.

 Az epidurális érzésstelenítés használatához azonban  bizonyos előfeltételeknek meg kell felelni, ezért a szülés előtt mindenképp konzultálni kell az orvossal a lehetséges fájdalomcsillapításról. Nem alkalmazható például bizonyos gerinctorzulások, ferdülések, gerincműtéteket követően, továbbá, ha nincs megfelelő szakszemélyzet, vagy alacsony a kismama vérnyomás.

 

Spirális érzésteleítés

 

Ezt az eljárást leginkább császármetszés esetén használják. Annyi a különbség az epidurális érzéstelenítésnél hogy itt mélyebbre vezetik a tűt, egészen a gerincvelőt körülvevő folyadéktérbe. Hátránya, hogy a spinális érzéstelenítés után a páciensek k. 5%-a erős fejfájással küzd, ha a tű eltávolítása után a résen távozik ebből a folyadékból.

A fejfájás néhány naptól akár évekig is tarthat megfelelő kezelés nélkül.

 

 


<< Vissza a hirekhez