Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 25. Csütörtök, Márk
SZEX ÉS VÉDEKEZÉS A TERHESSÉG ALATT
Mikor egy nő állapotos a hormonjai táncot járnak. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kismamák jobban megkívánják párjukat, de az is, hogy inkább lemondanak róla.

Pedig a testi örömök élvezete, jótékony hatással is lehet a várandós hölgyekre. Ugyanis az alhas vérellátása ilyenkor sokkal jobb, és a plusz hormontöbblet olyan orgazmust okozhat a nőnek, mint még soha.

Általában a nők szexuális étvágya a terhesség második trimeszterében növekszik meg. Előtte még a hányinger, szédülés és rossz közérzet kínozza. De a 12.hét körül ezek a tünetek megszűnnek, és a legtöbben újra kívánni fogják az együttlétet. Ugyanis ilyenkor a kismamák többsége fel van töltve energiával, ekkor mondják rájuk, hogy „csak úgy ragyognak”.

Azonban nagyon fontos, hogy csak abban az esetben lehet házas életet élni, ha a terhesség komplikáció mentes. Abban az esetben, ha mesterséges megtermékenyítéssel fogant a baba, fenyegető vetélés vagy koraszülés esélye áll fenn, (vagyis. ha nyílik a méhszáj), illetve akkor, ha a kismamának elhúzódó vagy visszatérő hasi görcsi vannak, akkor kerülni kell a házaséletet. Szintén szüneteltetni kell, ha vérzés lép fel, vagy ha a placenta a méhszájhoz közel van.  Önmegtartóztatásra van szükség abban az esetben is, ha a kismamának vagy párjának húgyúti fertőzése van.

Még a terhesség időszakában is érdemes fizikális, vagyis óvszeres védekezést használni. Ugyanis a terhesség során elkapott STDk (szexuális úton terjedő betegségek) növelik azon fertőzések kockázatát, melyek befolyásolják a terhességet és gyermeke egészségét. Ezért kell óvszert használni, ha a partnernek fertőző nemi betegsége van, vagy ha nem monogám kapcsolatban él, illetve, ha úgy dönt, új partnerrel létesít szexuális viszonyt a terhesség alatt.

 

Gyakran előforduló félelem, hogy sérülést okoznak a babának, illetve ő is érzi. De sokan tartanak attól is, hogy beindítja ideje korán a szülést.

Alapvetően a szex nem okoz sérülést a babának. Amíg jól esik az anyának, addig nincs gond. Ugyanis a mozgás nem veszélyezteti a babát. A méh izmos fala, a magzatburok és a magzatvíz hermetikusan elzárja őt a külvilágtól, a méhszáj pedig le van zárva a nyákdugóval, ami plusz védelmet biztosít a fertőzésekkel szemben. Vagyis a baba biztonságban van a méhben.

Épp emiatt a biztonságos környezet miatt a baba semmit nem vesz észre abból, ami odakint történik. Esetleg csak az orgazmus kellemes ringatását érezheti.

Ez azért lehet, mert az aktus maga, illetve az orgazmus enyhe fokú görcsöket, alhasi keményedéseket okozhat, amelyek ringatásként érzékelhető a babának. Ám ezek néhány percen belül megszűnnek. Érdemes itt megjegyezni, hogy ezek a görcsök nem indítják be a szülést.

Túlhordás esetén is javasolt a nemi élet, egyfelöl mert ilyenkor az egyébként már érlelődő méhszájat az összehúzódások még tovább nyithatják, másfelöl azért, mert olyan anyagok is vannak az ondóban, amelyek segíthetik a szülés beindítását.

A terhesség közben történő szeretkezés azonban nem csak a behatolásból állhat, intim együttlét lehet simogatás, masszás, ölelkezés is. Épp ezért fontos a pár tagjai közötti kommunikáció. A leendő apának el kell mondani, hogy mire vágyik a várandós párja, és hogy nyugodjon meg, nem tesz kárt sem az anyában, sem pedig a babában.

Ezen kívül, ha kétségek merülnek fel, érdemes megkérdezni orvosunkat.

 

 


<< Vissza a hirekhez