Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 23. Kedd, Béla
Ha későn is, de megérkezett a tél
Az újév második napján az országban több helyen beköszöntött az igazi tél. nemcsak hidegre ébredünk, hanem havazás is várható.

 Több településen meg is maradt hó, és az előrejelzések szerint több hullámban várható még havazás.

A meteorológiai szolgálat mérőegységei számos 300 méter alatti településen is regisztráltak havazást. Néhol még csak foltokban jelent meg a hó, de országszerte számos helyen alakult ki hólepel. Több település is van, ahol már szombaton nap közben is 1-2 centiméteres volt a hóréteg, például Pakson, Székesfehérváron, Városlődön, Kisbéren.

Intenzívebb havazásra a késő esti, éjszakai órákban lehet számítani. Vasárnap reggelig a délnyugati országrészben (Dél-Dunántúl, Zala, Alpokalja) több helyen 2-5, főként a határ közeli térségekben helyenként 5 centiméternél is több friss hó várható.

A havazás, hószállingózás mellett eleinte nyugaton ónos szitálásra is számítani lehet.

A  megélénkülő szél vasárnap délelőttig Baranya és Somogy megyében, az arra legérzékenyebb útszakaszokon kissé hordhatja is a havat. A hófúvás veszélye miatt Baranya és Somogy megyére elsőfokú figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat.

Ugyanakkor több hullámban érkezik a havazás. Az előrejelzés szerint vasárnap kezdetben még délnyugaton, délen gyenge havazás lehet, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 4 Celsius-fok között alakul, de északkeleten a derült tájakon ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között várható.

Hétfő hajnalban csökken, majd délelőtt ismét erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű havazás. Reggel -14 és -4, délután -6 és -1 fok között alakul a hőmérséklet. Több helyen hullhat 1-6 cm-es friss hó.

Kedden többfelé kisebb havazásra, hószállingózásra lehet számítani, majd átmenetileg csökken a felhőzet és a nap is kisüthet. Délutántól újabb csapadéktömb éri el hazánk térségét, újra eshet a hó. Néhány fokot enyhül a hideg, de még így tartósan fagyos időre van kilátás.

 szerdai napon változó felhőzet lesz jellemző, kevés napsütéssel, elszórt hózáporokkal, hószállingózásokkal. Reggel -5, délután 0 fok körüli értékeket mérhetünk.

ORVOSMETEOROLÓGIA

Vasárnap nem várható fronthatás, ennek ellenére azoknál, akik fokozottan érzékenyek gyenge kettősfronti tünetek előfordulhatnak. Fejfájás, vérnyomás panaszok jelentkezhetnek. A borongósabb tájakon élők körében fáradékonyság, lehangoltság, dekoncentráltság is előfordulhat, valamint a többfelé megélénkülő szél ronthatja komfortérzetünket. A fagyos időben erősek lehetnek a kopásos eredetű ízületi fájdalmak, valamint végtagfájdalmak, görcsös panaszok is jelentkezhetnek.

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Vasárnap elsősorban a nyugati és déli tájakon várható hószállingózás, kisebb havazás, így az errefelé autózók csúszós, síkos, esetleg hókásás utakkal találkozhatnak. Keleten, északkeleten viszont több órára kisüt a nap, ezért itt érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. A többfelé felélénkülő szél kisebb hófúvásokat okozhat, illetve csökkentheti a járművek menetstabilitását. Vezessünk rendkívül óvatosan! 


<< Vissza a hirekhez