Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 24. Szerda, György
Hogyan védekezzünk szülés után?
A szülés utáni fogamzásgátó módszerek tekintetében a szakértők egyetértenek abban, hogy sok ismert megoldás nem jöhet számításba a szoptatási időszak alatt.

A kombinált fogamzásgátló tabletta két hormont tartalmaz, a progeszteront és az ösztrogént, hogy megelőzzeaz ovulációt. Szoptatás alatt nem ajánlott, mert csökkenti a tej mennyiségét. Kérdezd meg orvosodat az egyszerű tablettákról vagy egyéb fogamzásgátló módszerekről! A kombinált tablettának több mint 99%-os hatékonysága van, és azonnal használni tudod, amikor elválasztottad a gyereked.

Az egyszerű tabletta (minipill) csak progeszteront tartalmaz, tehát a szoptatás ideje alatt is lehet használni, mert nem befolyásolja a tejtermelést. Ez a tabletta segít sűrűbbé tenni a méhben levő váladékot, mely a sperma előtt egy gátat hoz létre és 99%-os hatékonysággal működik. A kombinált tablettával ellentétben, ezt minden nap azonos időpontban kell bevenni, amely nehéz lehet, ha közben egy gyerekről kell gondoskodni.

A háromhavonta adott hormontartlamú injekció szintén csak progeszteront tartalmaz. Bár egy kis mennyiségű hormon a baba szervezetébe is bekerül a szoptatással, a szakértők azonban úgy vélik, hogy ez nem jelent kockázatot. Az injekciók alapja, hogy a progeszteron fokozatosan szabadul fel az izmokban. Az utóbbi években sokat nőtt a népszerűségük, mert 99%-os biztonságot nyújtanak és könnyen használhatóak.

Ha a fogamzásgátló megszakítása után hamar teherbe esel, azt jelenti, hogy ez nem a megfelelő módszer számodra, mert általában több hónapot vesz igénybe, míg újra termékeny lehetsz. Az injekciók nem minden rendelőben kaphatóak, viszont az orvosok segíthetnek az ilyen helyek megtalálásában.

A legegyszerűbb fogamzásgátló módszerek közvetlenül a szülés után azok, melyek 98%-ban biztonságosak abban az esetben, ha jól alkalmazzák, ilyenek a női és férfi óvszerek. A kényelmetlenség, amit a nők érezhetnek a szülés utáni szexuális együttlétek közben, könnyen enyhíthetőek különböző síkosítók segítségével, de győződj meg arról, hogy ezek vízben oldódnak, hogy ne legyenek károsak az óvszerre nézve. A női óvszereket a hüvely belsejébe helyezik és a szeméremajak külső részére rögzítik. Ezek használata kényelmetlen lehet, főleg ha varrás történt szülés után.

Ha már használtál pesszáriumot (diafragma, méhszéjsapka) már a terhesség előtt is, egy orvosi vizsgálat segíthet megállapítnai, hogy az eddig használt méret és felhelyezési mód megfelel-e, mivel a méhnyak változtatja a formáját a terhesség alatt és után. Ha fogysz vagy hízol akár 3-4 kilogrammot, szintén fontos lehet egy ilyen konzultáció. Ennek a módszernek a hatékonysága 92-96%-os, ha helyesen alkalmazod.

 


<< Vissza a hirekhez