Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 25. Csütörtök, Márk
Apás szülés
Sok kismamának fontos, hogy a férjük vele legyen a vajúdásnál, hiszen az apuka támaszt nyújt, jelenléte átsegíthet a nehéz pillanatokon.

A hozzátartozó kizárólag a természetes szülésnél lehet jelen, a császármetszésnél nem, ugyanis az már teljesen steril körülmények között zajlik. Az apukáknak általában lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy ablakon keresztül kövessék figyelemmel a szülést. A kiemelést követően, természetesen a kezébe veheti az apuka a gyermekét. Célszerű a kórház feltételeiről időben tájékozódni még a szülésre való bejelentkezéskor, illetve ekkor jelezni a fogadó kórháznak azt a tényt, hogy apás szülést szeretnénk.


Nem kötelező, azonban érdemes részt venni a kórház által szervezett szülést felkészítő tanfolyamon, ahol mindent megmutatnak a szülőknek, levetítenek egy filmet a szülésről, beviszik őket a szülőszobába és minden felmerülő kérdésre választ kapnak. Ez azért fontos, mivel az első gyereküket váró apukák legtöbbször annyira zavarttá válnak a helyzettől és a ténytől hogy hamarosan apák lesznek, hogy hiába vannak jelen, nem tudják megfelelően támogatni kedvesüket. Ekkor szokott előfordulni, hogy a jelen lévő egészségügyi dolgozók, feladatokat osztanak rá, amivel elterelik a figyelmét. Itt nem kell komoly szakmai tudásra alapozott dolgokra számítani, ez általában ki szokott merülni az időmérésben, vagy a magzati szívhang figyelése a monitoron.

Az apás szülés fontos mérföldkő lehet a család életében. A tény hogy az apa jelen van a szülésnél, energiát és kitartást sugallva a kismamának és már a puszta jelenlétével is támaszt nyújtat, ezzel átsegítve feleségét a nehéz pillanatokon és érdekeit képviselve a kórház személyzete előtt. Az apa és az újszülött kapcsolata már az első pillanattól kezdve kialakul. A baba érzi édesapja jelenlétét és érintését, míg az apa végre magához ölelheti  várva- várt gyermekét. Szeretetét, tiszteletét fejezheti ki feleségének a kemény munkáért, amit megtett a közös gyermekükért, és jövőjükért.


<< Vissza a hirekhez