Hormonmentes fogamzásgátlás
Ma már számos lehetőség áll előttünk, ha úgy döntöttünk, hogy még nem állunk készen arra, hogy egy újabb taggal bővüljön a család.

A természetes fogamzásgátlási módszerek

Ez a védekezési forma az ovuláció, pontosabban a peteérés időpontjának meghatározásán alapul. Hátrányuk, hogy elméleti és gyakorlati felkészültséget igényelnek, ugyanakkor sok esetben galiba történhet a védekezésben.

Naptár módszer

Biztosan hallottál már a naptármódszerről, amelynek lényege az, hogy ki kell számolni, melyek a termékeny napok. Az ovuláció legtöbbször 28 napos ciklus esetén a ciklus 14. napján következik be (vagyis a menzesz első napja előtt átlagosan 14 nappal). A biztonság kedvéért a 14. nap előtt 1 héttel és az ovuláció utáni napokban is nagyon oda kell figyelni a védekezésre vagy ebben az időszakban mellőzni kell a szeretkezést.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a naptármódszer csak abban az esetben hatásos, ha szabályos a ciklusod, amely a nők csak kis hányadánál fordul elő. Éppen ezért önmagában alkalmazva ez az egyik legmegbízhatatlanabb módszer.

Hőmérőzés

Ez a módszer a testhőmérséklet nyomon követését jelenti. Ennek segítségével meghatározható, hogy mikorra várható az ovuláció. Mit is kell tenned? Minden reggel azonos időpontban meg kell mérni a testhőmérsékletedet, amely a tüszőrepedést követően 0,3-0,5C-kal megemelkedik.

Minden mérés eredményét érdemes rögzítened. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedése és az azt megelőző pár nap tekinthető.

Ovulációs módszer

Ezzel a módszerrel a méhnyak nyák álagát kell megvizsgálni, melynek segítségével megtudható, hogy  mikorra esik az ovuláció.

Mit kell tenned, ha ezt a módszert szeretnéd alkalmazni? A nyákot a mutató- és hüvelykujjad közé kell venned, majd az ujjaidat el kell távolítani egymástól. A termékeny időszakban, a peteérés idején a nyák átlátszó, nyúlós, hasonlít a tojásfehérjéhez.

Nem tartozik a biztonságosnak mondható fogamzásgátlási módszerek közé.

Megszakított közösülés

Az egyik legrégebbi módszer a megszakított közösülés, melynek az a lényege, hogy ne jusson spermium a hüvelybe. Veszélye, hogy a fiúk, férfiak jelentős része nem vagy alig, esetleg későn érzékeli a kellő pillanatot. Magömlés előtt nem egyszer fordul elő, hogy kis mennyiségű ondófolyadék távozik a hímvesszőből, amely tartalmazhat hímivarsejteket, s közülük bármelyik megtermékenyíthet egy petesejtet, éppen ezért ez a módszer igen jelentős teherbeesési kockázattal jár.

Barrier eszközök

A barrier eszközök megakadályozzák a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutását. Ez történhet mechanikus vagy kémiai úton.

Mechanikus barrier eszközök

Ezek az eszközök válaszfalat képeznek az ondó és a nyakcsatorna között, megakadályozva az ivarsejtek találkozását.

Ide tartozik:

 

A férfi óvszer (kondom, koton) megakadályozza, hogy az ondó a hüvelybe kerüljön. A kondom vékony és nagy szakítószilárdságú gumiból készül. Használata nagyon egyszerű. A merev hímveszőre kell felsodorni, majd vigyázni kell arra, hogy a magömlést követően addig kell kihúzni a hüvelyből, amíg a merevség tart. Használata kettős haszonnal jár: véd a nem kívánt terhességtől és a nemi úton terjedő betegségektől egyaránt. A kondom egyszer használatos termék.


<< Vissza a hirekhez