Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 23. Kedd, Béla
Mi köze a kismama szívbetegségének a baba neméhez?
Az anya szívbetegsége befolyásolja azt, hogy kisfia vagy kislánya születik-e

Azin Alizadehasi és munkacsoportjának vizsgálata nagy feltűnést keltett , mert egy olyan jelenségről számoltak be, amelyet még sehol a világon nem észleltek. A szívbeteg terhes asszonyokat mindenütt szívgyógyász és szülész kezeli együtt, rendszeresen ellenőrzik őket, egészen addig, amíg a baba világra jő. 

 

 

 




A fiúk száma mindig kissé meghaladja a lányokét, ezért lepődtek meg az iráni szakorvosok, amikor azt észlelték, hogy a különböző szívbetegségek miatt ellenőrzött asszonyok legtöbbször kislánynak adtak életet. 

A kutatók 200 általuk rendszeresen vizsgált asszony esetét ismertették, akiknek 64 százaléka szívbillentyű hibában szenvedett, 20 százalékuk pedig veleszületett szívbaj miatt járt a kardiológiai ambulanciára. A betegek 14 százalékát nem operálták meg, akkor sem, ha műthető betegsége volt.

A 200 szívbeteg terhesnek 216 gyermeke született és az orvosok meglepetésére 76 százalékuk kislány volt. "Tudomásunk szerint ez az első eset, amikor a szakorvosok olyat tapasztaltak, hogy a szívbetegek gyermekeinek ekkora többsége lány" - mondta a munkacsoport vezetője.

Kathryn Taubert, a Szív Világszövetség egyik vezetője a vitában hozzátette, hogy mivel a szívbeteg nők száma világszerte növekszik, ez a megfigyelés a további kutatás igen érdekes területének ígérkezik






<< Vissza a hirekhez