Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 19. Péntek, Emma
Kibiírhatatlan hőség - a jó alvás titka
A napokon át tartó melegben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk.

A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy jobban aludjunk.

 Délután már ne kávézzon és ne is nagyon gyújtson rá!

Akár mennyire fáradt is, délután 2 óra után ne igyon kávét, mivel a túl későn fogyasztott élénkítő ital, már az éjszakai pihenést is zavarhatja. A nikotin a koffeinnél is erősebb stimuláns, mely nem csak az elalvást, de a pihentető alvást is gátolja – figyelmeztet Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a jóAlvás Központ főorvosa. A dohányzó ember szervezete az éjszakai alvás alatt elvonási tünetekkel küzd. Kutatások igazolják, hogy a függőségtől szenvedők alvásminősége jelentősen javult káros szenvedélyük elhagyásával.

Hőmérséklet, fények, zajok
Alváshoz sem a túl meleg, sem a túl hideg nem ideális. Az optimális hőmérsékletet beállítani a napokban nem sok lehetőségünk akad, a légkondicionált szobában alvók szerencsés táborát leszámítva. Így hát nem marad más, mint az egyéb körülményekre fókuszálás: törekedjünk arra, hogy az elalvást legalább külső tényezők ne zavarják. „Alváshoz a teljes sötétség a megfelelő, ha ez nem megoldható, használjunk szemmaszkot. A hálószobában használt lámpák fénye se legyen túl erős, így az esti olvasás közben is ráhangolódhatunk az alvásra. A fények mellett a zajok csökkentésére is fordítsunk gondot. Az idegrendszert még az egészen enyhe, 60 decibel érték körül hanghatások is stimulálják, így a szomszéd szobából átszűrődő beszélgetés is zavarhatja az elalvást. A mellettünk horkoló hálótárs is okozhat álmatlan éjszakákat, így sok esetben a füldugó jelenti a megoldást” – tanácsolja Vida Zsuzsanna.

Teremtsen rendet maga körül!
Az alvási rutin nem csak a kisgyermekek életében fontos, felnőttként is nagy hasznát vehetjük, ha kialakítjuk a saját magunk esti szertartását. A lényeg, hogy készüljünk fel az alvásra, esténként egy rövid ideig csendet és nyugalmat teremtsünk magunk körül. Ez lehet a fürdés, esti olvasgatás ideje, miközben nem a napi problémákkal foglalkozunk. Célszerű ez okból az elektromos eszközöket a hálószobán kívül tartanunk, s alváshoz nyugodt környezetet kialakítanunk. A hálószobát olyan színekkel és tárgyakkal rendezzük be, melyek a relaxációt segítik. Ugyanilyen fontos a megfelelő matrac és párna kiválasztása is.

Legyen türelmes!
Ha úgy érezzük, nem tudunk elaludni, ne hánykolódjunk az ágyban – és keltsük fel mocorgással, bármilyen hőmérsékleten jól alvó hálótársunkat. Inkább keljünk fel és rövid ideig, 15-20 percig végezzünk valamilyen monoton, álmosító tevékenységet. Ha a következő napokban mégsem sikerül egy jót aludnia, legyen türelmes magával és másokkal is! A pihentető alvás hiánya nappal fáradtságot, koncentráció zavart, teljesítmény csökkenést, ingerlékenységet okoz, ez különösen a közlekedésben lehet veszélyes.

Kérjen segítséget!
Ha alvás problémái nem csak kánikula idején jelentkeznek, de állandósulni látszanak, vagy már korábban is nehezen aludt el, esetleg többször ébredt éjszaka, forduljon orvoshoz a probléma kezeléséhez!

Alvás Központ


<< Vissza a hirekhez