Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 20. Szombat, Tivadar
Lehet-e dohányozni várandósan?
Rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy milyen hatással van a születendő babára, ha a kismama dohányzik a terhesség ideje alatt. De vajon a leszokással járó elvonási tünetek jobb megoldást jelentenek?

Kétség kívül a magzatra káros hatással van, ha a várandósság időszaka a leendő anyuka hódol káros szenvedélyének és nikotinfüggőségének: ezzel ugyanis jelentős mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetébe, mely a méhlepényen átjutva a kicsi számára is komoly veszélyt jelent.

A cigarettában található számtalan káros anyag közül leginkább a nikotin és a szénmonoxid jelent problémát a pici számára. Ennek hatására ugyanis összeszűkülnek az erek, így a magzat valószínűleg kevesebb oxigénhez jut, mint egy nemdohányzó anyuka esetén. Emellett kutatások igazolják, hogy a dohányos anyukák gyermekeinél születés után is megfigyelhető néhány rendellenesség: a cigiző anyukák gyermekeinek egynegyede általában növekedési zavarral küzd, emiatt később magatartászavaros vagy figyelemzavaros is lehet.

Az éremnek azonban két oldala van: egy évek óta masszív dohányos esetén a leszokás ugyanis stresszel, ingerültséggel, néha még depresszióval is párosul, melyek szintén nem tesznek jót a babának. Megfigyelések szerint ha egy anyuka túlzott mértékben idegeskedik a várandósság alatt, gyermeke hajlamosabb lesz bizonyos betegségekre, például a depresszióra, cukorbetegségre, illetve a magas vérnyomás problémájára.

Mi tehát a megoldás? Természetesen a legszerencsésebb, ha az anyuka a terhesség előtt hónapokkal, akár évekkel korábban felhagy káros szenvedélyével, hogy szervezetének legyen ideje megtisztulni a méreganyagoktól. Ha a terhesség nem volt előre tervezett, akkor is legkésőbb akkor tegye le a cigarettát, amikor kiderül, hogy állapotos. Erősen láncdohányos anyukák esetén – akik egyszerűen képtelenek felhagyni rossz szokásukkal a várandósság ellenére is – már az is némi javulást eredményezhet, ha jelentős mértékben lecsökkentik napi adagjukat, és legfeljebb napi 1-2 szál cigarettát szívnak el.

 

 


<< Vissza a hirekhez