Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Március 28. Csütörtök, Gedeon
Védőoltás a gyermeknek
A védőoltások beadását a születést követő néhány napban szokák elkezdeni, amiben a betegséget okozó vírus vagy baktérium legyengített változata található.

Az oltás nem váltja ki a betegséget, viszont annak hatására, ellenanyag termelődik a pici szervezetében az adott betegséggel szemben. Az orvos, a gyermek oltásait oltási könyvbe jegyzi fel, és az injekciókat később akkor is folytatni kell, ha a baba megkapja a betegséget.

Vannak szülők, akik nem oltatják be gyermekeiket, mert félnek a fellépő veszélyek miatt, vagy, mert úgy gondolják, hogy úgysem kaphatja el a gyermekük a ritka betegséget. Viszont, ha egyre kevesebb gyermeket oltanak be, annál nagyobb a fertőzés veszélye, és akár járványok is kialakulhatnak.

A védőoltással nem csak saját gyermekünket védjük, hanem betegségeket is segítünk megállítani. 

Hazánkban az alábbi oltások kötelezőek:

Tuberkolózis, Diftéria, Tetanusz, Szamárköhögés, Gyermekbénulás, Kanyaró, Mumpsz, Rubeola.

Az oltás beadatása utána előfordulhat, hogy a gyermek nyűgös és lázas lesz. Ha viszont már előtte náthás, lázas, vagy nem érzi jól magát, esetleg antibiotikum kúrán esett át, akkor egyáltalán ne vigyük védőoltásra. Később viszont mindenképpen prótolni kell az elmaradt injekciót.

Az oltások mellékhatásai közé sorolható a fellépő láz, és kis csomó a felkaron. Kanyaróoltás következtében kiütés és láz is felléphet, a mumpsz oltás után pedig megdagadhat a gyermek arca. Bármely más tünetek észlelése esetén azonnal hívjunk orvost.

 

A kismamák nagykönyve


<< Vissza a hirekhez