Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2023. December 09. Szombat, Natália
A terhesség árulkodó jelei
A terhesség felismerése a modern teszteknek köszönhetően egyre egyszerűbb, de ezek mellett vannak apró jelek, amikre a kismama már felfigyelhet.

Minden gyermekvállalást tervező pár számára fontos, hogy a lehető leghamarabb szerezzenek tudomást a nagy hírről. A terhesség felismerése a modern teszteknek köszönhetően egyre egyszerűbb, de ezek mellett vannak apró jelek, amikre a kismama már felfigyelhet.

A leginkább felismerhető jel a menstruáció elmaradása, ami annak tudható be, hogy az embrio beágyazódása következtében egy olyan hormon termelődik, aminek hatására megszűnik az újabb peteérés.

Léteznek azonban olyan jellemzők, amelyek már akár a fogantatás utáni első héten jelentkeznek. Ide tartozik az, hogy hamarabb elfáradunk, akár napközben is kimerültnek érezzük magunkat és egy egyszerűbb házimunka elvégzése is nehezünkre esik, ami máskor nem okoz különösebb megterhelést. Természetesen ez csak egy árulkodó jel, amit nem csupán a terhesség okozhat. Szintén az első hetekben érzékelhető a mellek duzzadása, érzékenysége, melynek oka, hogy elkezdenek felkészülni hormonjaink a szoptatásra.

Az állapotosságot jelezhetik a különböző időszakokban jelentkező rosszullétek is. Ez minden nő esetében eltérő időpontban jelenik meg. Van, akik már a fogantatás pillanatától kezdve érzékelik, másoknál csak napokkal, hetekkel később jelentkezik. Ez a tünet nagyon zavaró lehet, ám enyhítésére számos megoldás létezik.

Ha eddig imádott parfümünk illatától és egyéb szagoktól, vagy ételektől hirtelen émelyegni kezdünk, rosszul leszünk, az szintén utalhat az áldott állapotra. Hozzátartozik ehhez az is, hogy bár egyes ételektől elmegy az étvágyunk, rendkívül kívánósak lehetünk.  

A terhesség alatt a húgyhólyagra folyamatosan nyomást gyakorol a megnövekedett méh, így a teljes időszakot végigkísérheti a gyakori vizelés is.

Nem utolsó sorban, nagy megértésre lehet szükségünk párunktól, családunktól és barátainktól a hangulatzavaraink jelentkezésekor. Jellemző lehet, hogy egyik percben még vidámak vagyunk, majd hirtelen, a semmiből tör ránk a sírás.

Bár számos kellemetlen tünettel kell együtt élnünk a 9 hónap alatt, a baba születése biztosan elfeledteti ezeket és kárpótolja a nehezebb időszakokat!


<< Vissza a hirekhez