A gyermek táplálása
A legjobb, ha saját készítésű, friss étellel etetjük a babát. Célszerű olyan állagú ételt adnunk neki, amivel könnyen boldogul.

Teljesen normális, ha előfordul, hogy emésztetlen ételt találunk a baba pelenkájában. Ha ez rendszeressé válna, akkor tanácsos visszatérni egy kis időre a pépesebb ételekhez.

A baba tápláléka legyen könnyen nyelhető, és lédús. Az áttört, vagdalt, pépes étlet engedjük fel forralt vízzel, tápszerrel, vagy anyatejjel.  De akár gyümölcslével, vagy joghurttal is hígíthatjuk. Az étel hőfoka mindig legyen langyos.

Egy idő után a gyermeknek hozzá kell szoknia az új ételekhez is. Minden alkalommal külön kínáljuk meg vele, és utána hagyjunk ki egy napot, mielőtt újra megetetnénk vele, hogy lássuk, hogyan reagál rá.

Ha kiütéses lesz, vagy hasmenés, esetleg rosszullét lép fel, akkor egy darabig ne adjunk neki olyan ételt.

Ami az ízesítést illeti, ne használjunk se fűszert, se sót. A babák az enyhe ízeket kedvelik.

Legalább négy hónapos korig kerülendő minden, ami sós, magas zsírtartalmú, vagy erősen fűszerezett. Kifejezetten ilyen étel a szalámi, szalonna, sózott hal, sűrített tej, és tejszín. 

Legalább egy éves koráig mézet sem ajánlatos adni neki. 

 

Kismamák Nagykönyve


<< Vissza a hirekhez