Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 20. Szombat, Tivadar
Dupla áldás
Napjainkban egyre több iker születik annak következtében, hogy a lombikbébiprogram után sokkal gyakoribb a többes terhesség és a nők gyakran szülnek harmincas éveikben.

Manapság már nem sűrűn fordul elő, hogy szülés közben derül ki a többszörös áldás. Kezdettől fogva számos jel utalhat az ikerterhességre. Az áldott állapot tipikus panaszai erősebben jelentkeznek ilyenkor és tovább maradhatnak fent, mint egy baba esetében. Biztosak csak az ultrahang vizsgálat után lehetünk abban, hogy ikreket várunk, amit a hatodik héten már megállapíthat az orvos.  

Hányszor ajánlott orvoshoz menni?

Az ikerterhesség során sűrűbben előfordulhatnak szövődmények, így ez az állapot veszélyeztetettnek számít. Természetesen ez egyáltalán nem általánosítható, nagy esélye van a kismamának arra is, hogy gond nélkül fog eltelni a következő kilenc hónap. Ez azt jelenti, hogy nem kell bezárni magunkat a szobába és hónapokig csak feküdni, ha nem merült fel probléma a terhesség során.

Az orvoshoz járás tekintetében ilyen esetben a 20-24. hétig nem szükséges gyakrabban ellenőrzésre járnia a kismamának, mint az egyetlen magzatot hordóknak. Később, a várandóság félideje után már ajánlott két-háromhetente az ultrahangos orvosi vizsgálat, amivel megállapítható, hogy minden rendben zajlik-e a két magzat fejlődésével kapcsolatban.

Mit együnk, ha ikreket várunk?

Azoknak a kismamáknak, akik ikreket várnak kiemelten fontos, hogy odafigyeljenek az egészséges táplálkozásra. Javasolt a magas fehérjékben, vitaminokban gazdag, nagy mennyiségű jódot és vasat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása! Ha rendszeresen részt veszünk a vizsgálatokon és a terhes gondozáson, illetve követjük az orvosunk utasításait, minden bizonnyal problémamentes időszakra számíthatunk.

 


<< Vissza a hirekhez