Mire számíthatunk majd, ha eljön a nagy nap?
Mindenképpen szerezzünk információkat arról, hogy mire számíthatunk majd, ha eljön a nagy nap. Hasznos lehet a beszélgetés más kismamákkal, de jó megoldás az is ha szülésre felkészítő kórházi tanfolyamon veszünk rés

Sok kismama nincs tudatában annak, hogy milyen részletekre kellene kiterjednie a szüléssel kapcsolatos gondolatainak. Van néhány szempont, amelyről fontos lehet érdeklődni és döntést hozni.

Előkészítés, felvétel

Apróságnak tünhet, de ajánlott olyan kérdésekkel kapcsolatban is tájékozódni, minthogy milyen tisztálkodási lehetőségek állnak rendelkezésre vagy szabad-e saját ruhát viselni?

Vajúdás

Át kell gondolnunk, hogy ebben az időszakban, ami hosszú órákat, vagy napokat is igénybevehet szeretnénk-e, ha párunk végig velünk lenne. Tegyük fel magunknak a kérdést, milyen állásponton vagyunk az idegenek jelenlétével kacsolatban? Érdeklődjünk, hogy ehetünk-e, illetve, hogy választhatjuk-e a folyamatos vízivási lehetőséget az infúzió helyett. Akár írásban is jelezhetjük, mit próbálnánk ki szívesen. Legyen ez szülősámli, matrac, szülőszék, vagy nagyméretű gimnasztikai labda. 

Fájdalomcsillapítás

Hasznos lehet részletes leírást készíteni arról, hogy az adott kórházban milyen lehetőségek vannak és mik azok, amit mi is szívesen igénybe vennénk közülök.  Kiemelten lényeges a gyógyszeres megoldások előnyeivel és hátrányaival megismerkedni, hiszen ha van lehetőség fájdalomcsillapításra, az legtöbbször gyógyszeres. 

Szülés után közvetlenül 

Kérjük, hogy fektessék a babát a hasára, ha nem merült fel semmilyen probléma. A legjobb megoldás, ha két órán át ott maradhat a kicsi ruha nélkül, betakarva édesanyjánál. Ha bármilyen beavatkozásra van szükség próbáljunk arra törekedni, hogy kísérőnk testközelségben tarthassa a babát, ő ölöztethesse fel, ha nem maradhat meztelenül. Ezek a megoldások azonban leginkább a bababarát kórházaknál lehetségesek, a gyakorlatban elterjedtebb, hogy megmutatják a kicsit, majd inkubátorba viszik és később hozzák ismét vissza. Ez mind függ attól, hogy az anyuka mit kér, milyen igényei vannak. 

Szülés után

Amennyibben lehetséges, kérjük az éjjel-nappali együttlétet a babával, érdeklődjünk a lehetséges elhelyezés körülményeiről.

 


<< Vissza a hirekhez