Vizsgálatok a terhes gondozóban
A terhesség 12. hete körül keressük fel a gondozót, majd legalább havonta.

Az orvos és a védőnő elvégeznek bizonyos rutinvizsgálatokat, hogy ellenőrizzék, normálisan fejlődik-e a magzat. írjuk fel előre, ha valamit meg akarunk kérdezni.

VÉRVÉTEL első vizsgálatkor

A terhes karjából vért vesznek, hogy megvizsgálják:

* a vércsoportját és az Rh-faktort;

* nem vérszegény-e ; ezt a vizsgálatot a 32. hét körül megismétlik;

* védett-e a rubeolával szemben;

* nincs-e szexuális úton terjedő betegsége, mint pl. hepatitisz vagy szifilisz, amit a 20. hét előtt kell kezelni, hogy ne károsítsa a magzatot;

* nincs-e sarlósejtes vérszegénysége, ha a terhes vagy a partnere nyugat-indiai vagy afrikai származású, illetve thalassaemiája (súlyos vérszegénység), ha valamelyik család földközi-tengeri, közép- vagy távol-keleti országból származik. Az ilyen típusú vérszegénységek öröklődnek, és így veszélyeztetik a gyermeket.

ÁLTALÁNOS VIZSGÁLAT első alkalommal

Az orvos EKG-ra küldi a terhes anyát. Esetleg meghallgatja a tüdejét is. Megnézi a mellét, nincs-e benne csomó, vagy nem befelé forduló-e a mellbimbója. Megkérdezi, milyen a fogai állapota, és javasolja, hogy keresse fel fogorvosát.

VIZELETMINTA minden alkalommal

A terhesgondozóban vizeletvizsgálatot végeznek az első alkalommal és a 28. héttől minden alkalommal. Megnézik, hogy a vizeletben van-e cukor, nincs-e benne fehérje. Ha a terhesség vége felé találnak fehérjét a vizeletben, ez toxaemia jele lehet.

SÚLYMÉRÉS minden alkalommal

Az első alkalommal megmérik a terhes anya súlyát. Nem kell aggódnia, ha az első három hónapban csökken a súlya, mert ez a reggeli rosszullétek miatt gyakran előfordul. A hirtelen súlygyarapodás a terhesség végén a toxaemia jele lehet.

 

 

ELSŐ BESZÉLGETÉS (anamnézis)

Az első vizsgálatkor az orvos vagy a védőnő feltesz néhány kérdést a leendő anyára és apára vonatkozóan azért, hogy kiderítse, van-e valami, ami befolyásolhatja a terhességet vagy a magzatot.

* Személyi adatok, mint pl. születési idő, foglalkozás, az apáé is

* Származási hely, mivel a vérszegénység néhány formája öröklődik, es csak bizonyos népcsoportokat érint.

* A terhes anya egészségi állapota: korábbi komolyabb betegségek, műtétek, jelenleg kezelés alatt áll-e valamilyen betegség miatt, tud-e allergiáról, vagy szed-e valamilyen gyógyszert.

* A család orvosi előtörténete: vannak-e ikrek vagy öröklődő betegségek a saját vagy a partner családjában, amit nem szabad eltitkolni.

* Milyen fogamzásgátlót használt a terhesség előtt, és mikor hagyta abba?

* A menstruációs ciklus: mikor volt az első, szabályos-e, mikor volt az utolsó vérzés első napja, milyen hosszú általában egy ciklus?

* Előző terhességek, beleértve a spontán és művi vetéléseket.

A HAS TAPINTÁSA minden alkalommal

Ellenőrzik a méh felső részének (méhfenék) helyzetét, ez tájékoztat a magzat növekedéséről. Később így lehet meggyőződni arról, hogy a magzat beállt-e a megfelelő pozícióba (fejjel lefelé), és hogy a feje leszállt-e a medence bemenetébe az utolsó hetekben.

LÁB, BOKA, KÉZ VIZSGÁLATA minden alkalommal

Az orvos vagy a védőnő megnézi a terhes lábszárát, bokáját és kezét, ellenőrzi, nem dagadt, vizes (ödémás)-e. A terhesség utolsó heteiben egy kis puffadás normális, főleg estefelé, de a jelentős láb- és kézdagadás a toxaemia jele is lehet . Azt is ellenőrzik, nem visszeres-e a terhes nő lábszára.

VÉRNYOMÁSMÉRÉS minden alkalommal

A vérnyomás a terhesség alatt általában kicsit alacsonyabb. Rendszeresen mérik, hogy a hirtelen kiugrásokat ellenőrizhessék. A normális vérnyomás 120/70 körül van, ha 140/90 fölé emelkedik, arra fokozottan oda kell figyelni.

 

 

www.delina.hu


<< Vissza a hirekhez