Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 19. Péntek, Emma
A 10 leggyakoribb baba-baj
Anyaként a legjobbat szeretnénk gyermekeinek, még a széltől is óvjuk őket.

1.Láz és görcs
A láz nem betegség, valamilyen probléma tünete, mely ellen küzd a szervezet. Lázról 38 fokos testhőmérséklet felett beszélünk. Láz esetén a babaforró, érzékeny a fényre, zajokra, nem iszik és eszik eleget, hány, aluszékony, zavart, nyűgös, a bőre vörös-lila foltok jelennek meg. 38 fok feletti láz esetén borogatással, hűtőfürdővel próbáljuk meg a lázcsillapítást, vagy forduljunk orvoshoz.

 

 

2.Hasmenés
A hasmenés okát orvos tudja megállapítani, de amit mi is megtehetünk az, hogy figyelünk a baba folyadékpótlására és probiotikummal igyekszünk helyreállítani a bélflóra működését.

 

3. Sárgaság
Életük első napjaiban átlagosan 5-7 százalékos súlyvesztés tapasztalható az újszülötteknél, ami egy átlagos súlyú babánál körülbelül 150-200 grammot tesz ki - aggodalomra azonban mindaddig semmi okod, amíg a 10 százalékos határt el nem éri a visszaesés. A sárgaság szintén gyakori, ám többnyire ártatlan probléma.Tünetei: a bőr és a szemfehérjék sárgás elszíneződése, melyet a vérben található bilirubin túlzott jelenléte okoz.

 

4. Középfülgyulladás
Magas lázzal, nyugtalansággal, néha fülfolyással, hányással jár, a csecsemő a füléhez kapkod.A gyulladást vírusfertőzés okozza leginkább az őszi-téli hónapokban, de nyáron, strandokon is beszerezhető. A tüneteket meleg borogatással és száraz kötéssel kezelhetjük, azonban ha a tünetek nem múlnak, felerősödnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

 

 

5. Krupp
Lázzal, fóka- vagy kutyaugatás-szerű köhögéssel, belégzési nehezítettséggel járó vírusos gégegyulladás. Észlelésekor hideg levegő belélegeztetése segíthet.

 

6. Hörghurut
A főként vírus okozta megbetegedés lázzal, orrfolyással, köhögéssel, fulladással, kilégzési nehezítettséggel jár. Szoptatós kisbabáknál az etetés segíthet, bíztatni kell a babát, hogy minél többet egyen. Nagyobb gyermekeknél törekedni kell arra, hogy minél több vizet adjunk nekik.

 

7. Tüdőgyulladás
Lázzal, köhögéssel, légzési nehezítettséggel, elesett állapottal járó megbetegedés, vírus vagy baktérium által okozott gyulladás. A gyógyuláshoz antibiotikumos kezelés szükséges.

 

 

8. Ekcéma
A betegség jellemzően 1-2 éves korban jelenik meg, de pár hetes babákon is előfordulhat. A tünetek vörös, viszkető foltok arcon és fejbőrön. Az először nedvedző hólyagocskák pár nap elteltével felszakadva beszáradnak, majd az egész folyamat ismétlődik, amit

kellemetlen viszkető érzés is kísér.

 

9. A köldök betegségei
A gyulladt köldök az újszülötteknél fordul elő leginkább. Gyulladáskor a köldök körüli bőr vörös, gyulladt, gyakran gennyes váladékozás is megjelenik. Ha viszont a köldökcsonk körül szürkésfehér színű sarjadzásos bőrképletet látunk, akkor gombás fertőzésről van szó. Mindkét esetben alkoholos tisztogatásra van szükség: a beteg területet tartsuk sterilen és szárazon.

 

 

10. Koszmó
A koszmó megjelenése a csecsemőknél egy természetes folyamat része, melynek hátterében a babák fejlődésére élettanilag is jellemző túlzott faggyútermelődés áll. 

A pikkelyszerű sárgás-szürkés lerakódás a baba fejbőrén és szemöldökén is megjelenhet.Nem kell megijedni tőle, de elhanyagolni sem szabad; kezelés hiányában csúnya felülfertőződés is lehet belőle.

 

nlcafe.hu

 

 

 

 


<< Vissza a hirekhez