Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 23. Kedd, Béla
Koraszülés: honnan tudjuk, hogy baj van? Figyelmeztető jelek!
Valamennyi kismama rémálma, hogy idő előtt elfolyik a magzatvíz és beindul a szülés.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 15 millió kisbaba születik túl korán, körülük egymillió sajnos életét veszti az első négy hétben. Az elmúlt évtizedekben tendenciának tekinthető a koraszülések számának növekedése: jelenleg világátlagban 5-18 százalék között mozog. Magyarországon igen magasnak mondható, 9 százalék körüli ez az adat, ami a 6 százalékos európai átlagot is meghaladja. Koraszülöttnek a terhesség 37. hetében vagy azt megelőzően világra jött kisbabákat tekintjük.

A koraszülést kiváltó ok, vagy okok egyelőre ismeretlenek, bár a cukorbetegség, a dohányzás, az anya életkora és szociális körülményei is befolyásolók lehetnek. Ám a szülés bárkinél elindulhat idő előtt, ezért különösen fontos, hogy figyeljünk az intő jelekre!

- Hallgassunk a megérzésre! Ha új típusú, addig ismeretlen fájdalmat, feszítést érzünk, és megérzésünk azt sugallja, valami nincs rendben, azonnal kérjünk segítséget!

- Folyni kezd a magzatvíz. Ha hirtelen vízvesztést tapasztalunk, vagy szivárogni kezd a víz, gyanakodjunk, hogy baj van! Egyszerre akár 1-2 deciliternyi víz is távozhat.

- Hüvelyi vérzés. Enyhe vérzés esetén is tanácsos orvos véleményét kikérni, erős vérzés esetén azonban azonnal hívni kell a mentőket!

- A korai burokrepedés jele lehet a medencetáji feszítés, illetve ha olyan érzésünk van a medencében, mintha meleg vízzel megtöltötték volna.

- Hasi görcsök. Görcsök, enyhe gyomorfájás természetes velejárója is lehet a terhességnek, ám ha az pihenés, folyadékbevitel hatására sem múlik el, az a kezdődő koraszülés jele lehet!

- A láz, hidegrázás, szédülés, fejfájás, hasmenés, hányás egyéb betegség tünete is lehet, ám nem érdemes kockáztatni, ugyanis ezek is utalhatnak koraszülésre.

- 10-20 percenként jelentkező méhösszehúzódások, rendszeresen jelentkező jóslófájások.

- Ha addig nem tapasztalt fájdalmat érzünk a hát alsó részén, a deréktájon, ami a combba is kisugárzik, intő jel lehet!

- A koraszülés egyik jele lehet az elhomályosuló látás is.

- A terhesség legutolsó időszakában természetes a vizesedés, a kéz- és lábdagadás, az arc deformálódása. Ha ezt túl korán tapasztaljuk, gyanakodjunk!

- A terhesség alatt, különösen, miután a magzat elkezd mozogni, anya és gyermeke teljes szimbiózisban él. Figyeljünk a jelekre: ha azt tapasztaljuk, hogy a baba nem olyan aktív, nem mozgolódik olyan gyakran, azonnal kérjünk segítséget!

Ha a fenti jelek valamelyikét, vagy egyszerre akár többet is tapasztalunk, mielőbb forduljunk orvoshoz. Mivel koraszülés esetén minden perc számít, ne késlekedjünk, ne húzzuk az időt választott orvosunknak való telefonálgatással: erős fájások, a magzatvíz elfolyása esetén azonnal hívjunk mentőt, vagy vitessük magunkat az első, koraszülöttek ellátására alkalmas kórházba!

hazipatika.com

http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/koraszules_honnan_tudjuk_hogy_baj_van/20140603163447


<< Vissza a hirekhez