A szüléstől rettegő nők hosszabban vajúdnak
A szüléstől félő, ideges nők hosszabban vajúdnak, mint azok a kismamák, akik kevésbé tartanak az eseménytől.

A szüléstől félő, ideges nők hosszabban vajúdnak, mint azok a kismamák, akik kevésbé tartanak az eseménytől. Norvég kutatók - az Oslói Egyetem tudósai - jutottak erre a megállapításra.

Az ok szerintük az lehet, hogy a szorongó nők szervezete több adrenalint termel, ami akadályozza méhizomzatuk megfelelő összehúzódásait és a magzat kinyomását. Míg egy félős nő átlagosan 8 órát vajúdik, addig egy olyan, aki nem tart különösebben a szüléstől, 6 és fél óra alatt világra hozza gyermekét. A pontos átlagkülönbség 92 perc.

A kutatók több mint 2 ezer állapotos nővel töltettek ki pszichológiai tesztet, mindannyian terhességük 32. hetében jártak és első gyermeküket várták. Az eredmény alapján 7,5 százalékukat osztályozták egyértelműen szüléstől rettegőnek - jóllehet a nők ötöde fél a szüléstől. Náluk gyakrabban volt azután szükség epidurális érzéstelenítésre és császármetszésre. Megmutatkozott az is, hogy a félősebbek kevésbé hajlamosak konzultálni a bábákkal gondjaikról, így a segítség is mindig kissé késve érkezik.

"Fontos megjegyezni, hogy a szüléstől félő nők nagy hányada gond nélkül világra hozza gyermekét" - idézte Samantha Salvesen Adamsot, a kutatás vezetőjét a The Daily Mail című brit lap.

MTI   


<< Vissza a hirekhez