Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 16. Kedd, Csongor
10 tipp az egészséges táplálkozáshoz
A terhesség alatt sem kell lemondanunk a legfinomabb falatokról. Íme 10 jó tanács.

10 egészségmegörző tipp a babavárás alatt:

1. Változatosság a táplálkozásban!

Pici pocaklakódnak köszönhetően a napi az energiaszükségleted mintegy 15 százalékkal nő meg. Emiatt 2-300 kalóriával több tápanyagot kell magadhoz venned. A terhesség alatt ajánlott egészséges ételeket ennünk – minőségi fehérjéket, zöldségeket, gyümölcsöket.

2. Napi ötszöri étkezés!

Nem ajánlatos megvárnunk, amíg éhesek leszünk, hiszen ha étkezéseink között túl sok idő telik el, előfordulhat, hogy egyszerre próbáljuk meg pótolni energiaszükségletünket. A 3-3,5 óránkénti evés rendszerességet biztosít a táplálkozásban, és nem terheli meg a gyomrunkat sem.

3. Kis mennyiségeket együnk egyszerre!

Kisebb étel-adagok elfogyasztása lehetővé teszi, hogy folyamatos energiaellátást biztosítsunk szervezetünknek egész nap. Emellett ezzel a módszerrel elkerülhetjük a gyomorégést is.

4. Fogyasszunk tejtermékeket!

A tej és a különböző tejtermékek hasznosak a kalcium, fehérje és D vitaminigény kielégítésére. Ha emésztésünkkel akadna probléma, egy-egy élőflórás joghurttal könnyen úrrá lehetünk ezen a kellemetlen állapoton.

5. Naponta többször fogyasszunk friss gyümölcsöt, nyers salátát, zöldséget!

Ajánlott minden étkezés során zöldségfélét fogyasztani, főként nyersen, salátaként. A zöldség- és gyümölcsfélék természetes ásványi anyag és vitaminforrások, nemcsak a te szervezeted számára fontosak, hanem a babád fejlődésére is pozitív hatással vannak. Ne használjunk mesterséges táplálékkiegészítőt, ha mégis szükség lenne rá, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal!

6. Együnk húst, de csak minőségit!

Terhesség alatt fontos, hogy minőségi táplálékokat vegyünk magunkhoz, igaz ez a húsfélékre is. Válasszunk zsírszegény, fehérjedús húsokat – csirkemell, pulykamell, vagy a marha fehérjében gazdag részei – pl. felsál. Rendkívül tápláló ételeket készíthetünk különféle halakból is.

7. Sót is csak mértékkel!

A túlzott sófogyasztás árt a babának és nem használ a vizesedésnek sem. Próbáljuk meg kiiktatni a sós ropogtatnivalókat, vagy a magas nátrium tartalmú ásványvizeket az étrendünkből. Az ételeket ízletesebbé tehetjük különleges fűszerekkel, mint például őrölt kömény, tárkony, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, stb.

8. Napraforgóolaj helyett használjunk olívaolajat vagy kókuszzsírt!

Az olívaolaj egészségesebb és vitamindúsabb a napraforgóolajnál. Fogyasszuk az olívaolajat nyersen, főként salátákban, főzéshez, sütéshez pedig használjunk növényi eredetű olajat, például kókuszzsírt.

9. Nassoljunk egészségesen!

A kristálycukor helyett is választhatunk egészséges édesítőket, például xilit-et vagy eritrit-et. Így a terhesség alatt sem kell lemondanunk az édességekről, alakítsuk egészségesre kedvenc nassolnivalónkat!

10. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Az üdítők, gyümölcslevek sok cukrot tartalmaznak, ennek köszönhetően rengeteg üres kalóriát juttatunk szervezetünkbe fogyasztásukkal. Fogyasszunk helyettük szénsavmentes ásványvizet, kb. 1,5-2 litert naponta.

 


<< Vissza a hirekhez