Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 25. Csütörtök, Márk
A legfontosabb tudnivalók a GYES-ről
A gyermekgondozási segély Magyarországon a családtámogatási rendszer keretein belül alanyi jogon, havi rendszerességgel járó támogatás.

A GYES, vagyis a gyermekgondozási segélyt a szülő vagy a hivatalos gyám igényelheti, és a gyermek harmadik születésnapjáig folyósítják. Ikerterhesség esetén a folyósítási határidő maximum 10 éves korig tolódhat ki, míg fogyatékos gyermekek esetében a 10. életév a határ.
Rendhagyó eset, amikor a nagyszülő igényel GYES-t a baba után. Ez akkor lehetséges, ha a szülők lemondanak GYES-ről a nagyi javára, és a pici már betöltötte az egy évet. A GYES feltétele, hogy a gyermek egy háztartásban éljen a szülővel, illetve, hogy az adott háztartásban nincs másik gyerek, aki után már jár a segély.

Leggyakoribb kérdések a GYES-ről:

1.) lehet-e gyermekgondozási segély mellett dolgozni? 

A pici egyéves korától gyakorlatilag már teljes munkaidőben, napi 8 órában dolgozhatunk GYES mellett. (2014. január óta). Persze munka mellett mindenképpen meg kell oldanunk gyermekünk elhelyezését, de a támogatás folyósítását nem érinti, ha gyermekünk például bölcsődébe, óvodába vagy akár nyári, családi napközibe jár. A lényeg, hogy hároméves kor alatt jár a GYES munkától függetlenül. (Ez alól kivétel, ha a nagyszülő kapja a GYES-t, és ő helyezi el a fent említett intézményekbe a gyermeket, ő arra az időre nem jogosult ellátásra.

2.) Mennyi a GYES 2015-ben?

Jogi szakkifejezéssel élve: az öregségi nyugdíj minimum összege – vagyis ez 2015-ben: 28.500 Ft. Ezt az összeget havonta folyósítják, ugyanúgy, ahogy többi családi ellátást – GYED, CSED - is. Ikerbabák esetében az összeget meg kell szoroznunk a gyerekek számával: vagyis pl. 2 gyermek után a GYES 57.000 Ft.

3.)GYES és GYED folyósítható-e egymás mellett?

A gyermekgondozási díj (GYED) olyan pénzbeli ellátás, amivel a gyermekvállalást támogatja az egészségbiztosítási ellátó rendszer. Olyan esetben igényelhetünk GYED-et, ha a szülést megelőző 2 évben legalább 365 nap – nem feltétlen egybefüggő - biztosított jogviszonyunk volt, és jelenleg is alkalmazásban állunk.Vagyis, ha fizettük a társadalombiztosítást, de a terhesség miatt kieső jövedelemmel kell számolnunk a baba érkezése utáni időszakban. A GYED tehát nem szociális alapon igényelhető. 

Sokszor felvetődik a kérdés, hogy ezeket az ellátásokat igényelhetjük-e párhuzamosan.

2013. december 31-e után született gyermek esetében igen. Ha több csemetéről van szó, nem fontos mindkettőnek e dátum után születnie ahhoz, hogy a két támogatási formát párhuzamosan is megkapjuk. Van azonban korlátozás: maximum 2 GYES igényelhető. 


<< Vissza a hirekhez