Babavárás az influenza-szezonban
Az őszi-téli időszakban hajlamosak vagyunk elkapni különböző légúti fertőzéseket. Ez különösképpen igaz a kismamákra, hiszen a zord időjáráshoz sokkal nehezebben alkalmazkodik immunrendszerük. A test védekezési mechanizmusának köszönhetően, a saját védelmi rendszerét meggyengítve minden erejét a kis pocaklakó megóvásának szenteli. Ezért a mamák sokkal könnyebben megbetegedhetnek ebben az időszakban.

A legtöbb esetben a nátha, a megfázás klasszikus jelei – orrfolyás, köhögés, levertség - jelentkeznek. Terhesség alatt ezek a tünetek intenzívebbé válhatnak, kiegészülve a fáradékonyság, aluszékonyság és a nagyfokú gyengeség panaszaival. Önmagában ez a fertőzés nem jelent kockázatot a magzat egészségére, de minden esetben rendkívül körültekintően kell eljárni, egy orvosi vizsgálat nem árt. Fontos, hogy tartós, magas láz esetén, az azonnali lázcsillapítás érdekében, mindenképpen fel kell keresnünk a szakorvost. Babavárásunk alatt tartózkodjunk a gyógyszerek szedésétől, alkalmazhatunk természetes anyagokat, szedhetünk vitaminokat,

A náthás, megfázásos esetekben számos alternatív gyógymódot kipróbálhatunk, amelyek kockázat nélkül segíthetnek legyőzni a problémánkat.

Alternatív gyógymódok:

- ágynyugalom

- sok alvás

- bő folyadékbevitel

- C-vitamin

- méz

- fokhagyma

- immunerősítő vitaminok és teák

- homeopátiás készítmények (– ezekről szintén kérjük ki a szakorvos véleményét).

 

Amennyiben ezek a módszerek sem vezetnek javuláshoz, komolyabb kezelés érdekében keressük fel háziorvosunkat, nőgyógyászunkat.

 

A kismamák ugyan sokkal kiszolgáltatottabbak az őszi-téli időszak kórokozó hullámainak, mégis akadnak olyan megelőző lépések, melyekkel könnyedén felvértezhetik magukat.

 

Megelőző praktikák:

 - speciális magzatvédő multivitaminok

- magnézium – az izomgörcsök ellen

- B6 vitamin – a reggeli émelygések ellen

- immunerősítő vitaminok,

- gyógynövénykivonatokat

- változatos, egészséges táplálkozás

- megfelelő öltözködés és a tömegek elkerülés.

 

A babavárás időszakában fokozottan ügyeljünk egészségünkre, de ne essünk pánikba, ha kicsit megbetegszünk. Saját és gyermekünk egészségének védelmében szükség esetén mindig forduljunk szakorvoshoz.


<< Vissza a hirekhez