Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 19. Péntek, Emma
Doktornő vagy doktor?
Évtizedekkel ezelőtt még egyértelműen férfiszakmának számított a szülész-nőgyógyász, mára azonban változott a helyzet. De kit válasszunk?
Régebben még elképzelhetetlen volt, hogy egy nő vezessen le egy szülést. Ennek hátterében az állt, hogy szükség volt a szülészorvos testi erejére, hogy a kismama méhéből alkarral képes legyen kinyomni a születendő babát. Ezt az eljárást azonban manapság már vitatottnak és veszélyesnek tartják, így a nagyobb testi erő az orvos részéről már egyáltalán nem indokolt.
 
Racionális érvek igazából nem indokolják, hogy férfi vagy női nőgyógyászt érdemes-e választani. Ebben a kérdésben az egyetlen, ami számít, hogy a kismama kinek a kezei között érzi nyugodtabbnak magát.
 
Sokan beszámolnak arról, hogy a vizsgálatok során felszabadultabbnak érzik magukat, ha egy nő végzi el azokat. Ennek oka, hogy a nőknek jobb a beleérző képességük, valamint a női orvosok rendelkezhetnek saját szülésélménnyel, így sokkal jobban átérzik azokat a félelmeket és fájdalmakat, melyeket egy vajúdó kismama érez.
 

 
Mások azonban nyugodtabbak, ha egy határozott férfi áll mellettük, ez nagyobb biztonságot nyújthat ugyanis a számukra. Emellett férfiközpontú társadalmunkban sokan azzal az előzetes feltevéssel gondolkodnak, hogy a férfiak sokkal jobban értenek az orvosláshoz, sokkal jobb szakemberek, emiatt is érzik a kezeik között nagyobb biztonságban magukat a kismamák.
 
A megfelelő szülészorvos kiválasztásánál tehát egyedül az anyuka és a család beállítottsága játszik szerepet. Azt tanácsoljuk, hogy ne az orvos neme alapján akarjuk eldönteni a kérdést, hanem kérdezzük meg ismerős anyukák tapasztalatait, bizonyosodjunk meg róla, hogy tényleg készséges és segítőkész az orvos, szimpatikusnak találjuk-e, ugyanis a várandósság hónapjai alatt számtalan kérdés és kétség felmerülhet bennünk, melyekre választ kell nyújtania orvosunknak. 
 

<< Vissza a hirekhez