Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 19. Péntek, Emma
Utazás nagy pocakkal
A várandósság ideje alatt elméletileg szabadon utazhat a kismama, azonban néhány tényezőt nem szabad figyelmen kívül hagyni útnak indulás előtt.

Ha a kismamát nem fenyegeti különösebb egészségügyi veszély, akkor elméletben a második trimeszter végéig, vagyis a terhesség hatodik hónapjáig nyugodtan utazhat akár szárazföldön, akár levegőben is. Ezt követően azonban a kezelőorvossal kell egyeztetni, ha hosszabb útra szeretnénk indulni, hiszen az utazás fáradalmai, a trombózisveszély vagy a szülés megindulása fenyegethet bennünket. A legtöbb légitársaság például nagyon szigorú szabályozáshoz köti, hogy a várandósság hányadik hónapjáig engednek fel kismamákat a gépre, ezzel elkerülve ezt a helyzetet, hogy több ezer méter magasan nehogy meginduljon a szülés.

Ha autóval szeretnénk útnak indulni kirándulás, vagy fontos elfoglaltság miatt, akkor is figyelni kell néhány tényezőre. Ezek közül egyik legfontosabb a biztonsági öv megfelelő használata: lényeges, hogy az övet semmiképp se a pocakunkon húzzuk keresztül, ugyanis ezzel olyan nyomás nehezedik a magzatra, ami káros lehet a számára. A megfelelő lábbeli kiválasztása sem utolsó szempont: a vizesedés miatt ugyanis könnyen feldagadhat a kismama lábfeje, ezért olyan cipőt válasszunk, ami több óra után sem fog szorítani, vagy ha utasok vagyunk, akkor célravezetőbb, ha az autóban lehúzzuk lábbelinket. Óránként álljunk meg, szálljunk ki a járműből és tegyünk néhány könnyű mozdulatot a friss levegőn, mert a hosszú ideig tartó mozdulatlanság szintén kárunkra válhat.

Természetesen a harmadik trimeszternek sem kell teljes ágynyugalomban telnie: rövidebb sétákat nyugodtan tehetünk ilyenkor is, hiszen ez egészségünkre és közérzetünkre is pozitív hatással lehet. A hosszú autós utazásokat próbáljuk visszaszorítani, de ha mindenképpen útnak kell indulnunk, akkor az ülést hátrahajtva, a lehető legkényelmesebben helyezkedjünk el, és gondoskodjunk a megfelelő ellátásról, mint például szénsavmentes ásványvízről és néhány édes kekszről, hogy a vércukorszintünk nehogy leessen az út során.

 


<< Vissza a hirekhez