Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 24. Szerda, György
Terhességi cukorbetegség
A várandósság hónapjai alatt szervezetünk rengeteg változáson megy keresztül, ez pedig inzulinszükségletünkre is hatással van.

Ennek a hátterében az a tény áll, hogy a terhesség miatt bekövetkező hormonális változások hatására a szervezet inzulinszükséglete nő, és ezzel nem mindig képes a hasnyálmirigy tartani a lépést. Emiatt a vércukorérték nő, mely a kismamára és a magzatra egyaránt veszélyt jelent.

Ha ugyanis nem kezeljük a terhességi diabéteszt megfelelően, akkor a magzat vércukorszintje is megemelkedik, emiatt fokozott inzulintermelésbe kezd. Ebből kifolyólag nagyobbra nő, – akár a 4 kilót is meghaladhatja a testsúlya – ezzel növeli a császármetszés, a koraszülés vagy akár a halva születés kockázatát. Szülés után azonban ez a nagyfokú inzulintermelés nem áll le a babánál, azonban édesanyja hasából kikerülve már nem lenne szüksége a fokozott mennyiségű inzulinra, így jelentkezhetnek hipoglikémiás tünetek. A hipoglikémia, vagyis a túlzottan alacsony vércukorszint hatására az agysejtek nem jutnak elegendő tápanyaghoz, így akár maradandó agykárosodást is elszenvedhet a pici.

Ahhoz, hogy a terhességi diabétesz kordában tartható legyen, nagyon fontos, hogy a várandósság alatt folyamatosan ellenőrizzük vércukorszintünket. Ennek egyik legelterjedtebb módszere a terheléses vizsgálat, amikor éhgyomorra glükózból készített sűrű cukoroldatot kell elfogyasztani, melyet bizonyos időközönként vérvétel követ. Ha a kismama nem szenved terhességi diabéteszben, akkor a vércukorszint a folyadék hatására sem haladja meg a 7,8 mmol/liter értéket. Ha azonban ettől magasabb értéket kapunk, akkor már terhességi cukorbetegségről beszélhetünk.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda a diabéteszre figyelmeztető jelekre, – például gyakori szomjúság és vizelési inger – és rendszeresen ellenőrizzük vércukorszintünket. A diabétesz ugyanis kezelhető és orvosolható, de ha nem foglalkozunk vele, akkor két életet is veszélyeztethetünk vele!

 


<< Vissza a hirekhez