Az oldal jelenleg teszt üzemmódban fut.
2024. Április 20. Szombat, Tivadar
Mire lehet szüksége a babának?
Egy új élet kezdete nagyon sok örömmel, de ugyanakkor is fejtöréssel jár. Minden szülő szeretné a lehető legjobb feltételeket biztosítani gyermekének. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre szüksége van újszülött gyermekünknek.

Egy új élet kezdete nagyon sok örömmel, de ugyanakkor is fejtöréssel jár. Minden szülő szeretné a lehető legjobb feltételeket biztosítani gyermekének. A szereteten kívül a jó feltételek közé tartoznak mindazok a tárgyi körülmények, amiket a kicsit már a születésétől kezdve körülveszik. Nem is gondolnánk, mennyi mindenre szüksége van újszülött gyermekünknek. Természetesen vannak olyan kiegészítő eszközök is, ami nem létszükséglet, azonban rengeteg tehertől szabadíthatja meg a szülőket.

A legfontosabb, amire szeretett gyermekünknek szüksége lesz az nem más, mint a ruha. A babaruha egy gyűjtő fogalom, több minden tartozik ebbe a csoportba. Szükségünk lesz a következő termékekre: body, rugdalózó, póló, pulóver, kiskabát, sapka, zokni. Ezekből a ruhadarabokból 56-os méretben érdemes még a szülés előtt pár darabot vásárolni, elkerülvén azt az eshetőséget, amikor a kórházból hazaérnek a szülők, a 62-es méretű ruhák kétszer akkorák a gyereknél. Születés után természetesen úgy nő gyermekünk „mint a gomba”, így pár héten belül ki fogja nőni. Az olyan ruhákat kerüljük, amik gallérral vagy csipkével díszítettek, ugyanis ezek zavarhatják a babát. Válasszunk olyan ruhákat, amiket könnyen fel tudunk adni a babára, mivel a legtöbb baba nem szeret öltözködni. Fontos, gyermekünket mindig rétegesen öltöztessük, és vegyük figyelembe azt, hogy ők a babakocsiban vannak, nem mozognak, éppen ezért egy réteggel mindig többet adjunk rájuk ruhából, mint amiben mi jól érezzük magunkat. Arra mindenképpen figyelünk, hogy a baba ruháit külön mossuk a sajátunktól.

Míg a babaruhák az anyukák szívéhez állnak közel, az apukákat inkább a felszerelések hozzák lázba. Babakocsiból, ha lehetőségünk van könnyű, nagykerekű és többfunkciósat válasszunk. Ma már nem ritkák az olyan babakocsik sem, amik a születéstől egészen a babakocsis kor végéig használható. Ezek a babakocsik azért hasznosak, mivel míg a gyermekünk fel nem nő csak egy babakocsira lesz szükségünk, mivel amikor a mózeskosár ideje van, akkor azt használjuk, viszont a későbbiekben csak fel kell csatolnunk ugyanarra a vázra a sportülést.  Nagyon sok babakocsi rendelkezik már olyan babahordozóval, amit az autóba is rögzíteni tudunk, így anélkül tudunk gyermekünkkel utazni, hogy háborgatnánk álmát.

Autósülésből, ha tehetjük, válasszunk olyat, ami akár a gyermek 4 éves koráig is használható. Ezek általában árban többszöröse az egyszerűbb autóüléseknél, viszont rengeteg kényelmetlenségtől kímélhetik meg a szülőket. Fontos, mielőtt vásárolunk, járjunk utána, hogy az autónkban milyen lehetőség van az autósülés rögzítésére. Az újabb autókban már alapfelszereltségként jelentkezik az ISO FIX csatlakozó, ezért olyan ülést válasszunk, ami rendelkezik ilyen rögzítési lehetőséggel. A régebbi modellekbe csak a biztonsági öv segítségével lehet rögzíteni az ülést. Az isofixel rendelkező ülések csak olyan autókba rögzíthetők, amik rendelkeznek ISOFIX csatlakozóval. Az autóból ne maradjon ki a napellenző sem.

Kiságyból érdemes olyan, rendes ággyá is átalakíthatót választanunk, amit akár a későbbiekben is használni tudunk. Az ágyba matracot is kell vásárolnunk, ebből a lehető legjobb a kókuszmatrac, de a szivacsmatraccal sem okozunk kárt gyermekünknek. Ágyneműből érdemes már a nagyobb 130x90-es méretet megvennünk, hiszen ezt a gyermek 3-4 éves koráig használhatja. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne csak egy takarónk és ágyneműhuzatunk legyen otthon, ugyanis a csöppség hajlamos a büfézésre, de ha véletlen rosszul adnánk rá a pelenkát, annak tartalma is az ágyra kerülhet.

Szükség lehet a babaszobában még: éjjeli fényre, szobahőmérőre, párásító készülékre, légzésfigyelőre-babaőrzőre, pelenkázó asztalra, hajkefére, baba körömvágó készletre, pelenkára, lázmérőre, textiltörölközőre, gumilepedőre, szemetesre a használt pelenkának. 


<< Vissza a hirekhez